Rådgiver og underviser: ”Bæredygtig udvikling handler om at tage et større socialt ansvar og passe på miljøet”

Kirstine Hougaard er ude for at undervise i bæredygtig forretningsudvikling på forløbet StartUp Green. Et udviklingsforløb i Region Midt- og Nordjylland, der hjalp knap 30 virksomheder med at sætte skub i arbejdet med cirkulær økonomi, FN's Verdensmål og de tre bundlinjer: mennesker, miljø og økonomi.

Susanne Kragholm, fagskribent, DM BIO
Del artikel:

Kirstine Hougaard er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og kandidat i retorik fra Aarhus Universitet. Hun er medejer og rådgiver i Zeal, der hjælper iværksættere, virksomheder og organisationer med at skabe miljømæssig, social og økonomisk værdi.

Siden marts 2022 har Kirstine Hougaard undervist i forretningsudvikling inden for planetens grænser. Det betyder, at hun hjælper virksomheder og iværksættere med at drive deres virksomheder med afsæt i cirkulær økonomi, regenerative principper og de tre bundlinjer: mennesker, miljø og økonomi.

Hvordan designer man fx langtidsholdbare produkter, der kan skilles ad til genbrug eller genanvendelse, når de er færdige med at skabe værdi for kunden?

  • Hjælper man kunden til at træffe mere ansvarlige valg?
  • Hvilke miljømæssige omkostninger og gevinster er der forbundet med virksomhedens drift, og hvordan kan man sikre, at man giver mere tilbage til miljøet, end man tager?
  • Hvilke menneskelige omkostninger er der forbundet med driften? Hvilke mennesker påvirkes -og hvordan?
  • Hvordan sikrer man, at de penge, der kommer ind, og de penge, der ryger ud af en virksomhed, går til at skabe en mere bæredygtig verden med fokus på samfundsmæssig og planetær værdi?

Det er blot nogle af de mange spørgsmål, som Kirstine Hougaard hjælper virksomheder og iværksættere med at besvare.

Hvordan er du havnet i lige netop dette job?

Ved et tilfælde – men nok mest fordi jeg altid har haft fokus på mine kompetencer og evner frem for titlen på min uddannelse. Jeg kom på et intensivt kursus i forretningsudvikling, da jeg var på dagpenge. En del af kurset var praktik i en virksomhed, og i den forbindelse mødte jeg Zeal’s direktør, som så et potentiale i mig.

Jeg startede i otte ugers praktik efterfulgt af seks måneders løntilskud. Derefter blev jeg fastansat. Siden 1. marts 2023 har jeg været medejer af Zeal.

Jeg elsker at kunne give virksomheder eller iværksættere dén brik, de mangler for at forstå, at alting hænger sammen – og at alt i verden er cirkulært.

Hvad er det mest spændende ved dit job?

At jeg hver dag står op med et eneste mål for øje: At skubbe verden i en mere bæredygtig retning – ved at hjælpe virksomheder og iværksættere med at tage et større socialt og miljømæssigt ansvar.

Jeg elsker at kunne give virksomheder eller iværksættere dén brik, de mangler for at forstå, at alting hænger sammen – og at alt i verden er cirkulært. Når det sker, bliver jeg simpelthen så begejstret og glad.

Det sker som oftest, når jeg beder dem om at svare på, hvilket problem, de er med til at løse. Her kigger vi på FN’s Verdensmål. Vi zoomer ind på de 169 delmål, og de skal vælge ét delmål, som er dét, de er med til at løse.

Rigtig tit, vil de gerne være med til at løse alle sammen – men så løser man altså ingen. Man er nødt til at sætte ind dér, hvor man faktisk kan gøre en reel forskel med sit produkt eller sin service. Det er ofte den afgørende brik for virksomhederne.

Hvis mennesker får adgang til strøm, kan man bekæmpe fattigdom, forbedre uddannelse og infrastruktur. Men det skal være grøn strøm for at modvirke klimaforandringerne. Er mennesker mætte og sunde, har de mere overskud til at tage del i partnerskaber og samarbejde på kryds og tværs om at løse verdens største problemer.

Hvis vi alle tager ansvar for vores plads i cirklen, kan vi gøre en stor forskel i det store billede.

Hvordan kommer alle i verden til at leve godt inden for én planet?

Er der noget, du er særlig stolt over at have bidraget til?

Bæredygtig udvikling opleves af mange som enormt komplekst og abstrakt. Men det handler i bund og grund om at tage et større socialt ansvar og passe på miljøet.

Jeg er stolt af, at jeg sammen med mine kollegaer tør gå ud og sige “godt, nu trækker vi lige vejret dybt – og så kortlægger vi jeres forretningsmodel og finder jeres styrker.”

Dét, at få bæredygtig udvikling ned i relevante og konkrete handlinger, der giver virksomhederne og iværksætterne selvtillid, det er jeg særlig stolt af at bidrage til.

Hvad ser du som den største udfordring på dit område?

I Danmark taler vi kun om klimakrisen, når vi i virkeligheden står i en planetær krise. CO2 er jo kun én af de ni planetære grænser, vi bør forholde os til og måle på den miljømæssige bundlinje.

Dertil er det en udfordring, at den menneskelige bundlinje er presset. Mange er stressede, i mistrivsel og ikke i stand til at blomstre fagligt. Det er en kæmpe udfordring – for det er nu engang mennesker, der driver virksomheder. Ikke virksomheder, der driver mennesker.

Alt for få virksomheder kortlægger hele deres forretningsmodel, og de arbejder ikke aktivt med at skabe balance på alle tre bundlinjer – det er et problem.

Hvad er fagligt dine vigtigste fokuspunkter for det næste år?

Hver dag forsøger jeg at komme nærmere svaret på verdens vigtigste spørgsmål: Hvordan kommer alle i verden til at leve godt inden for én planet? Derfor er jeg i gang med en efteruddannelse i regenerativ ledelse.

Det handler kort og godt om, hvordan vi med udgangspunkt i naturens økosystemer kan skabe virksomheder og organisationer, der trives, og har fremtidens generationer og planeten for øje.

Vi er nødt til aktivt at genskabe de ting, vi desværre har ødelagt – både ift. mennesker og miljø.

Er der et råd, du vil give videre til en, der ønsker at starte i din branche?

Læs bogen Doughnutøkonomi af Kate Raworth, og sæt dig ind i B Corp-bevægelsen. 

Læs også: Doughnut-modellen: En ny økonomisk tænkning - BIO (dm.dk)

Jeg kan også anbefale at se nærmere på regenerativ ledelse og i det hele taget begynde at undersøge, hvilke cirkler alle ting omkring os er en del af.

Og så begynd at tænke på, om du investerer i den fremtid, du ønsker. Hver gang vi bruger vores penge, støtter vi en andens forretningsmodel. Money makes the world go round – but we can all vote with our dollars and invest in a better future!

}