Gå til sidens indhold

Kulturministeren på tæt hold

Joy Mogensen blev læsehest, fordi hun som barn havde leddegigt, og fik sit ”museumsgennembrud” i Kongernes Jelling. På Kulturmødet på Mors åbnede den nye kulturminister op for de mere personlige sider.

Joy Mogensen, kultur- og kirkeminister.

Det var et landspolitisk ubeskrevet blad, der pludselig blev kastet i manegen, da Joy Mogensen I juni blev udnævnt som kulturminister.

Under Kulturmødet på Mors var der imidlertid mulighed for at lære den 39-årige roskildenser lidt bedre at kende. Særligt ved en såkaldt ’carportsamtale’, arrangeret af Museum Mors m.fl., lukkede hun op og fortalte om sig selv og hendes personlige museumsoplevelser.

Og så afslørede hun en kuriositet, som mange nok har studset over: hvordan kom en pæredansk pige til at hedde Joy.

”Jeg blev født i Canada, og min mor ville gerne have ti børn. Hun fik to, men så blev hun syg med brystkræft. Hun fik dog fjernet brystet og fik behandling, og så vendte hun tilbage til tanken om børn. Lægerne advarede hende om, at det kunne være et handicappet barn. Men hun vovede et øje, og så kom jeg ud og var relativt normal. Og så var det, lægen sagde: What a joy!”

Sådan fortalte Joy Mogensen den lille forsamling, der var stuvet sammen i teltet, der på Kulturmødet gik under navnet ”Museernes hus”.  Scenen var sat med bløde lænestole, kaffe og en skål med fyldt chokolade, og Organisationen Danske Museer, der var medarrangør af seancen, stillede med interviewerne i form af formand Flemming Just og direktør Nils Jensen. Og Joy Mogensen var stadig veloplagt, trods et travlt døgn på Kulturmødet og en stor, gravid mave at bære rundt på.

Læste i stedet for at gå

Sygdomme har på godt og ondt spillet deres roller i Joy Mogensens liv, kunne hun videre fortælle. Da hun var 1 år flyttede familien til Danmark, men herefter blev hun syg med leddegigt.

”Jeg kunne ikke gå. Men jeg kunne lære at læse, så det gjorde jeg. Desværre kom jeg lidt skævt ind på folkeskolen, der ikke helt kunne håndtere sådan en som mig, men så kom jeg i privatskole, hvor jeg fik lov at lære 5 sprog – og jeg elskede det,” fortalte hun.

Al den energi, Joy Mogensen ikke kunne omsætte fysisk, blev omsat intellektuelt, og dermed var kimen lagt til en begavet og videbegærlig ung dame, der senere kom til at læse oldtidskundskab på KU og senere igen kultur- og sprogmødestudier på RUC.

Og leddegigten blev heldigvis ikke den kroniske sygdom, lægerne havde frygtet.

”Jeg fik at vide, jeg nok kom til at sidde i en kørestol hele mit liv. Så når jeg i dag danser meget og underligt, så er det fordi, jeg kan,” spøgte den meget smilende og lattermilde Joy Mogensen.

Følte sig dum på kunstmuseer

Men selv om Joy var et belæst og klogt barn, var hun ikke specielt glad for museer, fortalte hun også.

”Af en mærkelig årsag fandt jeg ikke museer super spændende, det må jeg indrømme. Selv om jeg hen af 20 års-alderen begyndte at gå på museer, så faldt det først for alvor på plads ved et besøg på Kongerns Jelling. Det var koldt og blæsende, men der var bygget det her nye museum, der fortalte om hele danmarkshistorien”, fortalte hun og konstaterede, at den forbedrede og moderne formidlingsform var det, der havde skabt et gennembrud for hendes forhold til museer generelt.

Og så alligevel ikke helt. Da samtalen lidt senere drejede ind på den kulturdiskussion, som er blevet startet af socialdemokrater som Henrik Sass Larsen og Kaare Dybvad, forklarede hun, at hun godt kunne genkende opfattelsen af visse dele af kulturlivet som elitært og utilgængeligt for den stor del af befolkningen.

”For nogle er tærsklen meget høj. Det bedste eksempel er mit eget forhold til billedkunst. Kunstmuseer er de sidste institutioner, jeg begyndte at føle mig velkommen i. Jeg forstod det ikke. Selv om det er tilgængligt og jeg er en stor kulturforbruger, så er det at gå på kunstmuseer virkelig svært. Jeg følte mig ikke velkommen, jeg følte mig dum”, fortalte hun.

Blev vækket af Mette Frederiksen

”Du sad som bydronning med absolut flertal. Hvad får dig til at opgive en så priviligeret tilværelse til fordel for Christiansborg?” ville Flemming Just vide.

Det var også et svært valg, fortalte Joy Mogensen. Hun var gået i seng, da Mette Frederiksen ringede sent om aftenen, og hun blev noget målløs, da statsministeren pludselig var i røret.

”Hele mit liv har handlet om at søge forbindelserne, at søge samarbejdet. Og da landets statsminister så ringer og siger: jeg kan bruge dig på holdet ... ja, så dukkede den der plakat med ’I need you’ op for mine øjne”.

”Hvad har overrasket dig mest?” fortsatte Flemming Just.

”Hvordan politikerne er mod hinanden, når kameraerne er slukket. De er meget flinkere end man tror, når man sammenholder med det mediebillede, der er. Nogle gange ville jeg ønske, der kunne være skjult kamera på”, sagde Joy Mogensen.

Pressen giver ingen tid til omtanke

Omvendt har det været lidt af en omvæltning at skulle vænne sig til det nationale pressekorps.

”Til lokalpressen kunne jeg godt sige: Vent lidt, jeg skal lige tænke, så kommer jeg tilbage med et svar. Det synes de, er helt ok. Det er ikke helt den samme reaktion i landspressen. Så tror de enten, man er dum eller ikke har sat sig ind i det. Det skal jeg lige acceptere”.

I forhold til det politiske arbejde fortalte Joy Mogensen, at hendes første prioriterede opgave vil være et nyt medieforlig, og så vil hun kigge på den museumsreform, som den tidligere kulturminister aldrig nåede at føre ud i livet. At afskaffe omprioriteringsbidraget ser hun som en ”naturlig del” af hendes arbejde, ”men jeg kan ikke fremlægge en plan, før vi har fundet ud af, hvordan vi gør det.”

Og spørgsmålet er så også, hvor langt Joy Mogensen selv når i det arbejde. Den store mave gjorde det synligt for enhver, at det var en minister på lånt tid, der deltog i Folkemødet. Hun er sat til at føde i oktober og vil herefter holde barselsorlov frem til sommeren 2020.

Joy Mogensen, kultur- og kirkeminister

  • Født 18. august 1980 i Toronto, Canada, hvor faderen var udsendt for et dansk firma.
  • Voksede efter forældrenes skilsmisse op hos sin mor i Benløse, nær ved Ringsted.
  • Bachelor i Kultur- og Sprogmødestudier fra Roskilde Universitetog har arbejdet som konsulent for Rambøll og Teknologisk Institut.
  • Valgt ind i Roskildes byråd i 2005, hvor hun straks blev viceborgmester. Udnævnt som borgmester 5. maj 2011, hvor hun efter aftale afløste partifællen Poul Lindor Nielsen.
  • Fik ved kommunalvalget i 2017961 personlige stemmer, hvilket var det femtehøjeste personlige stemmetal ved det års kommunalvalg.
  • Gravid (med anonym donor) med termin i oktober. Barselsvikar for hende frem til sommeren 2020 bliver socialdemokraten Tomas Breddam, der nu er formand for Plan- og Teknikudvalget.