Gå til sidens indhold

Politisk skifte: Online-viden er public service

Med en bevilling til Den Store Danske Encyklopædi har politikerne markeret, at staten skal finansiere åbne videns-opslagsværker på nettet. Forlagene bag håber på mere støtte, og de får opbakning fra de tre største partier.

Lødig opslagsviden på nettet bør være et offentligt gode, mener politikere. (Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix)

Af Lasse Højsgaard

Efterårets finanslovsaftale bød på en række særbevillinger på kulturområdet. En af disse var lidt af et kulturpolitisk nybrud: 23 millioner kroner til et digitalt opslagsværk, som skal være frit og åbent tilgængeligt for alle.

Pengene skal gå til et online-leksikon, som fusionerer Den Store Danske Encyklopædi og det topografiske opslagsværk Trap Danmark. Forlagene bag de to udgivelser, Gyldendal og Gad, blev enige om den fælles satsning, efter at Gyldendal havde opgivet at drive Den Store Danske kommercielt.

Kulturminister Mette Bock har ellers adskillige gange afvist, at det er en statsopgave at finansiere driften af Den Store Danske, og det gentog hun så sent som en måned, før finanslovsforliget blev indgået. Men ministeren kom under pres, da kulturordførerne fra landets tre største partier – S, DF og V – i en fælles udmelding slog til lyd for en national vidensportal, drevet af offentlige midler.

Det var ikke alle pengene, der kom hjem. Ønsket fra initiativtagerne til vidensportalen var et årligt tilskud på 25 millioner kroner til drift og udvikling. Bevillingen blev 23 millioner fordelt over fire år – 7 millioner kroner i 2019, faldende til 5 millioner i 2022.

”Vi kommer et lille stykke, men slet ikke i mål. Med den bevilling, der er nu, kan vi lave en nød-opdatering, hvor de helt tidskritiske oplysninger bliver gennemgået og opdateret – regeringsskifter og den slags, som ikke er blevet opdateret, kan blive skrevet ind”, fortæller Joachim Malling,

Han er direktør i G.E.C. Gads Fond og bestyrelsesformand i Gads Forlag, der står bag Trap Danmark-værket, der altså skal være en del af den nye vidensportal.

Bred opbakning

Malling er dog optimistisk omkring projektet og muligheden for at hente flere midler hjem. Han tror på en voksende politisk erkendelse af, at online-opslagsværker med faktuel viden er et fælles, offentligt behov, som staten må tage ansvar for.

”Jeg tror helt bestemt på større politisk forståelse. Ikke mindst fordi vi har fået en solid opbakning fra universiteterne, fra gymnasierne, Danmarks Lærerforening, Danmarks Biblioteksforening – alle kan se det nødvendige i det her. Vi har været i Folketingets kulturudvalg, og der er ingen partier, der ikke synes, det er en god idé. Det eneste, det kniber med, er at skaffe penge”, siger han.

Venstres kulturordfører, Bertel Haarder, er dog ret sikker på, at der kan findes flere offentlige midler til projektet.

”Jeg har det med det her, som jeg har det med Holberg-komedier: Jeg ved, hvordan det ender. Det her projekt bliver til noget”, siger Bertel Haarder.

V: Kulturministeren er blevet klogere

Det var ham, der med kulturordfører-kollegerne Mogens Jensen (S) og Alex Ahrendsen (DF) i en fælles kronik slog til lyd for en statsstøttet vidensportal. Og det triumvirat, forventer han, vil bære Den Store Danske ganske langt.

”Vi har forpligtet os på det her, Mogens Jensen, Alex Ahrendsen og jeg, så det skal nok blive til noget, og det kan jo ikke vente 3-5 år. Så jeg er glad for, at vi i det mindste fik bevilget noget. Så kom vi så vidt, og så skal resten nok følge efter”.

Kulturministeren har tidligere været afvisende for statslig finansiering, hvad har gjort forskellen?

”Det er sundt at være kulturminister, det kan jeg bekræfte”.

Fordi man bliver klogere?

”Ja”, siger Bertel Haarder.

Alex Ahrendsen fra DF har tidligere tilkendegivet, at han støtter fuld statsfinansiering af projektet med de ønskede 25 millioner kroner årligt.

Viden er public service

Socialdemokratiet var ikke deltagere i finanslovsforliget, men også Mogens Jensen er helt enig i, at der skal gives offentlige midler til et nationalt opslagsværk.

”Det er i hvert fald en opgave, som det offentlige skal være med til at understøtte. Det er public service at stille de her oplysninger til rådighed for alle borgere. Nu er der fundet en offentlig bevilling, og parterne har taget godt imod det og meldt tilbage, at de arbejder videre med at støbe projektet og vil forsøge at række ud mod andre kilder”, siger Mogens Jensen.

Det er i hvert fald en opgave, som det offentlige skal være med til at understøtte. Det er public service at stille de her oplysninger til rådighed for alle borgere. Mogens Jensen, kulturordfører (S)

Joachim Malling har dog ikke opgivet tanken om at hente flere offentlige støttekroner.

”Jeg vil fortsat argumentere i forhold til det offentlige, undervisningssektoren og interesseorganisationerne, så der opstår en konsensus om, at det her ikke er noget, man kan lægge fra sig og lade markedet klare, for det kan det ikke”.

Og spørger man Bertel Haarder, er Malling velkommen tilbage i kulturudvalget med hatten i hånden.

”Det synes jeg, han skal gøre, og det tror jeg også, jeg har foreslået ham”.

Skal rumme andre opslagsværker

Planen, som Gad og Gyldendal har lagt, er at skabe en fælles vidensportal bestående af opdaterede artikler fra Den Store Danske samt fra Trap Danmark. Sidstnævnte er under udgivelse i en helt ny udgave – et projekt, der har været støttet af private fonde. Begge forlag er villige til at overdrage deres værker til en ny forening, som skal stå bag den nye vidensportal. I denne forening bliver de danske universiteter en central aktør. Sigtet er nemlig at portalen skal drives efter norsk model. Online-opslagsværket Store Norske Leksikon drives i samarbejde med de norske universiteter samt 6 andre videnskabsinstitutioner i foreningen SNL. SNL har et sekretariat med omkring ti fastansatte, der står for den forlagsredaktionelle proces, mens ansvaret for det faglige indhold primært ligger hos de omkring 700 faglige eksperter, der hver har fået uddelegeret en række faglige ansvarsområder.

Forlagene har forhandlet med foreningen Danske Universiteter, og rektorerne går ifølge Joachim Malling helhjertet ind for sagen.

”Der ligger udvikling for mange hundrede millioner kroner i Trap og encyklopædien, og vi overdrager det gratis under den forudsætning, at staten vedligeholder det. Og når Gyldendal og Gad har overdraget deres værker til foreningen, så er det universiteterne, der afgør, hvad der fremover skal med i opdateringerne”.

Det er forlagenes tanke, at vidensportalen udover Trap og Den Store Danske kan samle en hel række af digitale opslagsværker, eksempelvis Dansk Biografisk Leksikon, Danske Kirker, Danmark på film, Den Danske Ordbog, Ordbog over det Danske Sprog og Blå Bog.