Gå til sidens indhold

Nyt museum i Viborg med inspiration fra Harry Potter

Bymuseet i Viborg har været husvilde i to år, men i 2021 får de fod under eget tag. Inspirationen til det nye museum hentes blandt andet i underholdningsparker som Harry Potter Studios og Djurs Sommerland.

”Vi er ikke bange for at bruge ordet underholdning,” siger Viborg Museums direktør Brian Wiborg. (Foto: Viborg Mueseum)

Af Lasse Højsgaard

Det bliver et nyt museum i mere end en forstand, når Viborg Museum i 2021 åbner dørene for deres nye bolig i den gamle landsretsbygning. Rammerne bliver selv sagt nye, men samtidig får selve måden at lave udstillinger på en ordentlig ’make-over’.

Museet skal fortælle 1000 års danmarkshistorie koncentreret omkring de mange begivenheder, der har udspillet sig i Viborg, lige fra Jydske Lov og kongehyldningerne på landstinget til retsopgøret efter besættelsen.

Temaer som kongemagt og retshistorie lyder ganske vist ret traditionelt og måske sågar en smule tørt. Men det skal det ikke være, og det kommer det heller ikke til, garanterer museumsdirektør Brian Wiborg. Museets vigtigste formål bliver nemlig at underholde.

”Vi vil underholde folk, og vi er ikke bange for at bruge ordet underholdning. I stedet for at starte med at hælde viden i hovedet, vil vi skabe nogle følelser. Og de fortællinger, vi skal lave udstillinger om, rummer følelser”, siger han.

Publikum skal underholdes

Så historien om kongehyldningerne, der fandt sted i Viborg fra 1027 til 1655, skal ikke starte med en planche, men i kroppen på den kun 7-årige Hertug Christian, der var fragtet til Viborg for at blive hyldet af de jyske stænder, giver Brian Wiborg som eksempel.

”Det at være på museum er under kraftig forandring. Og det er fordi, vi har museer som Moesgaard og Tirpitz, der har formået at skabe underholdning”, siger han.

Men hvordan skaber man så følelser, oplevelser og underholdning, og hvordan kan det udfoldes i Viborgs gamle landretsbygning? Det er formidlingsinspektør Rikke Johansen Smidt i fuld gang med at finde ud af. Og det sker med inspiration fra både nær og fjern.

Vi vil underholde folk, og vi er ikke bange for at bruge ordet underholdning. I stedet for at starte med at hælde viden i hovedet, vil vi skabe nogle følelser. Brian Wiborg, museumsdirektør

”Vi tænker meget i andre måder at formidle på, for eksempel ved ikke kun at arbejde med genstande. I Viborg har vi en kæmpe animationsskole med mange dygtige kræfter, og det skal man kunne mærke på museet. Vi har lige været i Paris på museet Atelier des Lumières og set en udstillingsform, der hedder ’immersive animation’, hvor hele rummet er videoanimeret – både gulv og vægge, alle flader er i spil. I modsætning til virtual reality er det en fantastisk social oplevelse”, fortæller hun.

Udstilling med værter

Men også i den mere rendyrkede underholdningsindustri er der inspiration at hente. Eksempelvis i Harry Potter Studioes i London.

”Harry Potter Studios trækker meget på filmene og fortællingen i bøgerne, så det er et episk forløb, men sammenligneligt med et museum. Deres måde at trække gæsten ind i historien og i viden og teknologi er rigtig fed. Og vi har også snakket meget om deres måde at være værter på. Det med at tage værtsskabet alvorligt, synes vi ikke rigtig, man gør på danske museer. Man må kigge ud over landets grænser for at finde de dygtige værter, blandt andet England”, siger Rikke Johansen Smidt.

Hun håber at kunne tilknytte en række værter som del af udstillingerne på det nye museum.

”Der skal være en, der tager imod dig, ud over bare at sælge en billet og fortælle, at du skal starte til højre. Mennesker, der fortæller historier og hjælper dig ind i historien. Det er naturligvis ressourcetungt at have værter i udstillinger, og vi ved ikke helt, hvordan vi skal løse det, men ambitionen er, at der skal være værter rundt omkring i udstillingen”.

Endelig nævner Rikke Johansen Smidt også, hvordan oplevelsesparker som Tivoli eller Djurs Sommerland også har noget at lære museerne.

”De er helt generelt rigtig dygtige til at navigere gæsten rundt i stor tematisk variation og binde det sammen i en samlet oplevelse. De har en måde at tænke forskellige zoner, forskellige målgrupper og forskellige æstetikker. Og så igen: værtsskabet, der er de dygtige til”.

Bygning fuld af følelser

Viborg Museums placering i landsretsbygningen er en del af en helhedsplan for kvarteret omkring Viborg Domkirke. Planen er at samle en række kulturinstitutioner omkring domkirken – Viborg Museum, Skovgaard Museum, det gamle rådhus – og gøre kvarteret til en af landets store turistattraktioner. Prisen for det nye museum forventes samlet at blive omkring 107 millioner kroner. Heraf betaler kommunen 64 millioner, men også Augustinus Fonden og senest Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har givet store donationer.

Det med at tage værtsskabet alvorligt, synes vi ikke rigtig, man gør på danske museer. Man må kigge ud over landets grænser for at finde de dygtige værter, blandt andet England. Rikke Johansen Smidt, formidlingsinspektør

Og selv om den 100 år gamle retsbygning blev bygget til helt andre formål, er Rikke Johansen Smidt begejstret ved tanken om at skulle lave udstillinger netop der.

”Den bygning er fuld af så mange følelser og historier. Man kan mærke retsvæsenet, man kan mærke staten, systemet, samfundet og sig selv som individ i den store ramme. Det er en historicistisk bygning, der selv trækker på historien. De store rum … vi skal helt klart bevare et af retslokalerne til at fortælle retshistorie. Og vi har nogle utrolig flotte gangarealer, der bare står og råber på portrætter af de 35 konger, der er blevet hyldet i Viborg”.

Nyt Viborg Museum skal efter planen åbne dørene i slutningen af 2021. De tidligere museumsbygninger blev rømmet 1. januar 2017, men museet er stadig fuldt aktivt omkring opgaver med forskning og bevaring, ligesom man blandt andet har arrangeret en særudstilling om ’årets bil’ gennem 50 år.