Coronavirus

Du kan bruge DM’s digitale vejledning eller kontakte os, hvis du har spørgsmål til, hvordan virussen påvirker dit arbejdsliv.

Gå til sidens indhold

Kort nyt

Kort nyt fra området

Slut med omprioriteringsbidrag

Året 2019 endte glædeligt for kulturens område. Efter 4 år med faste, årlige sparekrav på 2 procent hos kulturinstitutionerne – det såkaldte omprioriteringsbidrag – blev det i forliget omkring finanslov 2020 besluttet, at besparelserne skal ophøre. Dermed endte partierne med at leve op til de løfter, der for de flestes vedkommende blev givet under valgkampen: at stoppe kulturbesparelserne med øjeblikkelig virkning.

”Denne aftale viser, at vi kan nå store politiske resultater, når vi løfter i flok. Kulturen i Danmark får nu nogle stabile økonomiske rammer. Det er jeg som kulturminister naturligvis glad for, men jeg synes også, det lover godt for det fremtidige samarbejde, hvor vi har mange andre vigtige opgaver, vi skal have løst i fællesskab”, siger Rasmus Prehn (S), der vikarierer som kulturminister for Joy Mogensen.

Finansloven indeholdt ud over besparelsesstop følgende ekstrabevillinger på kulturområdet:

  • 2 mio. kroner årligt i 2020 og frem til symfoniorkesteret Copenhagen Phil.
  • 8 mio. kroner i 2020 til Danmarks Underholdningsorkester, herunder til orkestrets pædagogiske læringsprojekter for folkeskolen.
  • 2 mio. kroner i 2020 til styrkelse af KVINFO’s videncenter.
  • 1,5 mio. kroner i 2020 til den digitale ordbog ’Den Danske Ordbog’.

Museum vil fyre 3 tillidsvalgte

Tre tillidsvalgte medarbejdere er de eneste udpegede til afskedigelse ud af 35 medarbejdere i forbindelse med en fyringsrunde ved Naturhistorisk Museum i Aarhus. Den ene af de varslede, Lars Bøgh, blev i 2016 valgt til årets tillidsrepræsentant i Dansk Magisterforening.
Ifølge museets ledelse er årsagen til afskedigelserne økonomiske udfordringer, og museumsdirektør Bo Skaarup siger til Magisterbladet, at de tre tillidsvalgte netop er de ansatte, museet bedst kan undvære af hensyn til museets strategi.

”Når jeg kigger på hvem, jeg må undvære, tager jeg ikke afsæt i tillidsposter eller andre relationer. Jeg kigger på museets strategi”, siger Bo Skaarup.

Det usædvanlige skridt møder imidlertid hård kritik fra Dansk Magisterforening. I et brev til museets ledelse kalder formand Camilla Gregersen varslingen for en ”generel trussel” mod samarbejdet mellem medarbejdere og arbejdsgivere på museumsområdet.

Landmand efterlod 9,5 millioner til Geocenter

December måned bød på lidt af et juleeventyr, der er gået under offentlighedens radar i næsten et år. TV2 Øst kunne fortælle, at landmanden Bent Andersen ved sin død for knap et år siden efterlod sin betydelige formue på 9,5 millioner kroner til Geocenter Møns Klint.

Kontakten blev formidlet af en læge fra Nykøbing Falster Sygehus, få uger før Bent Andersens død. Han havde ingen familie eller nære slægtninge, og så havde han bestemt, at Geocenter Møns Klint skulle have pengene. Og det til trods for, at han ikke var specielt begejstret, da centret blev etableret.
”Han var som mange mønboere skeptisk over for geocenteret. Han sagde direkte, at han ikke regnede med, at det kunne løbe rundt økonomisk, men nu var det jo blevet en succes, og nu måtte vi godt arve hans penge, fortæller Nils Natorp, der er direktør for Geocenter Møns Klint til TV2 Øst.

De 9,5 millioner kroner skal blandt andet bruges til at forbedre gæsteoplevelsen på centret og modernisering udstillingerne samt til at gøre Geocenter Møns Klint mere energivenligt.

DR-chef til Vejlemuseerne

Det bliver en mand med meget formidlingserfaring, men knap så meget museumserfaring, der fremover skal stå i spidsen for Vejlemuseerne. Der er nemlig tale om Flemming Hedegaard Larsen, nuværende kanalchef for DR2 og DR K, der i begyndelsen af 2020 overtager jobbet som museumschef.

Flemming Hedegaard Larsen har arbejdet i DR i mere end 23 år, hvor han udover kanalchef også har været fakta- og livsstilsredaktør samt konstitueret kanalredaktør for børnekanalerne Ultra og Ramasjang.

"Jeg glæder mig meget til at skulle stå i spidsen for VejleMuseerne og få lov til at arbejde med kultur og historie fra en anden vinkel. Jeg har i mange år arbejdet med at udvikle og skabe stærkt kulturindhold, som rammer borgerne, og det er kompetencer, jeg har tænkt mig at trække på som museumschef", siger Flemming Hedegaard Larsen i en pressemeddelelse fra Vejle Kommune.

Flemming Hedegaard Larsen uddannet cand.comm. fra Roskilde Universitet. Han bor i dag i København, men flytter til Vejle i forbindelse med jobskiftet.