Coronavirus

Du kan bruge DM’s digitale vejledning eller kontakte os, hvis du har spørgsmål til, hvordan virussen påvirker dit arbejdsliv.

Gå til sidens indhold

Kort nyt

Kort nyt fra området

Penge til sprogressource

I forbindelse med en national strategi for kunstig intelligens har regeringen afsat knap 30 mio. kroner over de kommende fire år til at lave en fælles dansk sprogressource, som skal være frit tilgængelig for virksomheder, offentlige myndigheder og forskere.

Sprogressourcen kan skabe grundlag for udviklingen af tale- og tekstgenkendelse, som er vigtige led i udvikling og brug af kunstig intelligens.

”Med en fælles sprogressource vil man eksempelvis i kommunerne kunne bruge teknologien til at omsætte telefonopkald til tekst for at kunne give borgere hurtigere besvarelser, og forskere vil langt hurtigere kunne få overblik over store mængder af litteratur og data, fordi kunstig intelligens bl.a. kan hjælpe med at gennemsøge og kategorisere artikler”, udtalte innovationsminister Sofie Løhde i forbindelse med lanceringen.

Også Sprognævnets afgående direktør Sabine Kirchmeier glæder sig.

“Sprognævnet har længe gjort opmærksom på at det danske sprog kræver særlig opmærksomhed i forbindelse med kunstig intelligens, hvis vi ikke skal sakke agterud i forhold til fx de engelsktalende lande. Endvidere bør borgerne møde et korrekt og forståeligt dansk, når de kommunikerer med fx robotter og taleassistenter”.

Museer går videre med tv-idé

Når den nye landsdækkende tv-kanal, som blev besluttet i sidste års medieforlig, kommer i udbud, står en forening af museer og andre kulturinstitutioner klar med en fælles ansøgning.

Ved et stormøde slutningen af februar var der så stor opbakning til idéen, at Jane Sandberg, direktør på museet Enigma og en af initiativtagerne til mødet, forventer, at foreningen, der i givet fald skal eje tv-kanalen, bliver en realitet.

”Det var et fantastisk møde. Der var bred enighed om, at idéen skal forfølges”, fortæller hun.

Ifølge medieforliget skal der oprettes en tv-kanal med kultur og folkeoplysning. Den skal udbydes med et offentligt tilskud på 50 millioner kroner og havde adgang til reklameindtægter. Når museerne ser en idé i at eje og drive en tv-station, er det ifølge Jane Sandberg, fordi man ser oplagte muligheder i at kunne videreudnytte det forsknings- og formidlingsarbejde, der i forvejen laves på museerne i dag. Samtidig har museerne pligt til at formidle og nå bredt ud, og her kan en tv-kanal være en ny mulighed.

Tanken er, at institutionerne stifter en andelsforening, der skal byde på tv-kanalen.

Lars Mikkelsen med mere historie-tv

Efter succesen med ’Historien om Danmark’ lancerer DR nu en ny tv-serie, der skal formidle historie. Og endnu en gang bliver det skuespiller Lars Mikkelsen, der får rollen som gennemgående vært og fortæller. Serien hedder ’Grænseland’ og fokuserer på Sønderjyllands adskillelse og genforening med Danmark.

Som i 'Historien om Danmark' er den nye serie baseret på dramatiseringer og rekonstruktioner af faktiske begivenheder. Den er i fire afsnit og vil blive sendt næste år i forbindelse med 100-året for genforeningen. Sendetidspunktet bliver søndag aften på DR1.