Gå til sidens indhold

DM NATUR & KULTUR april 2019

I dette nummer beskæftiger vi os med de diskussioner, der er opstået både ude og hjemme om kulturdonationer, der kommer fra firmaer eller fonde, der kan stilles etiske spørgsmålstegn ved. Det gælder i Danmark især de såkaldte ”tobaksfonde”, som er meget vigtige donorer i kulturlivet. Vi hører også om det store projekt ’Kend dit land’, som museumsformand Flemming Just ikke er udelt begejstret for, og vi møder en af de nye medarbejdere i Dansk Sprognævn, som flyttede til Bogense 1. april.
 • Leder

  Danske museer – kunstmuseer såvel som kulturhistoriske museer – er afhængige af fondsmidler. I den danske museumsverden vil det primært være midler fra tobaksindustrien, som kan komme – eller allerede er kommet – under beskydning.

  Læs mere
 • Kulturliv skal vænne sig til løftede pegefingre

  Den politiske korrekthed har ramt synet på kulturens sponsorstøtte. I udlandet demonstreres der foran de store museer, og danske institutioner bør også ruste sig til mere kritiske syn på, hvor pengene kommer fra, lyder det blandt andet fra CSR-forsker.

  Læs mere
 • Dansk kultur er høj på tobak

  Danske ”tobaksfonde” er nogle af de vigtigste støtter af dansk kulturliv, men kulturinstitutionerne er med til at legitimere tobaksindustrien, når de tager imod pengene, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse. Det synspunkt møder ikke forståelse på museerne.

  Læs mere
 • Skepsis over kulturstøtte til busture

  ”Jeg kunne godt have brugt de penge anderledes” siger formanden for Danske Museer om det projekt, der skal sende skolebørn ud på busture til kultur- og naturoplevelser i andre landsdele. Det handler ikke om kultur, men om dannelse for børnene, siger kontorchef i Kulturstyrelsen.

  Læs mere
 • Indflytter

  Dansk Sprognævn er efter den tvungne udflytning nu på plads i Bogense. Flytningen har været en bitter pille for nævnets medarbejdere, men for Marianne Rathje var det døren til drømmejobbet, der pludselig åbnede sig.

  Læs mere
 • Kort nyt

  Kort nyt fra området

  Læs mere