Gå til sidens indhold

Kort nyt

Kort nyt fra området

 • Museer vandt og bibliotekerne tabte, da kommunerne lagde budget

  I 2018 valgte de 98 kommuner samlet set at øge budgetterne til museerne, hvorimod budgetterne til bibliotekerne blev beskåret. Det skriver nettidsskriftet Søndag Aften, der har analyseret kommunernes kulturbudgetter for 2018.

  I alt fik museerne 16 millioner kroner mere, mens bibliotekerne fik 3 millioner. Regner man prisudviklingen med, bliver resultatet dog, at kommunerne i faste priser sparer 1,5 procent på bibliotekerne fra 2017 til 2018, mens der på museumsområdet er en stigning på 0,7 procent.

 • DMI's data bliver frit tilgængelige

  DMI's mange data om vejr, vind og hav vil fra efteråret 2019 etapevis blive gjort gratis. Det er et af reultaterne af den aftale om Danmarks digitale vækst, som Regeringen har indgået med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.

  I første omgang er det rå observationsdata, som bliver lagt gratis ud - altså data som temperatur, nedbør og vind fra DMI's netværk af vejrstationer. De data er klar til at blive sluppet ud i slutningen af 2019, fortæller dmi.dk. Derefter følger data om vandstand og lyn i første halvdel af 2020. Fra 2021 og frem kommer turen så til bearbejdede data som f.eks. klimadata, radardata og prognosedata.

  Marianne Thyrring, direktør for DMI, vurderer, at tiltaget er af stor strategisk betydning for DMI.

  "Vi ønsker at fokusere på vores kerneopgave og i høj grad overlade en række andre opgaver til markedet. Det får vi nu optimale muligheder for med den nye aftale", siger hun til dmi.dk.

 • Besparelser truer Statens Naturhistoriske Museum

  Manglende eksterne forskningsbevillinger betyder, at Statens Naturhistoriske Museum kan stå over for besparelser. Det skriver politiken.dk.

  Museet kan ifølge avisen mangle op mod 120 millioner kroner frem mod 2022, hvor det nye samlede naturhistoriske museum i København efter planen skal åbne.

  Hverken museumsdirektør Peter C. Kjærgaard eller dekan for det Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, som museet hører under, John Renner Hansen vil sige, om besparelserne betyder, at der kommer en fyringsrunde, men sidstnævnte erkender, at det vil komme til at gå ud over forskningen.

  Fællestillidsmand for det videnskabelige personale på Københavns Universitet Thomas Vils Pedersen kan heller ikke vurdere om underskuddene vil medføre fyringer, men siger dog til avisen, at "Det er svært at se, at besparelser i det her omfang ikke vil få alvorlige konsekvenser".