Coronavirus

Du kan bruge DM’s digitale vejledning eller kontakte os, hvis du har spørgsmål til, hvordan virussen påvirker dit arbejdsliv.

Gå til sidens indhold

Kort nyt

Kort nyt fra området

 • Akademikerne vil have hurtigere ændringer i ferieforhold

  Fra september 2020 skal lønmodtagere optjene og afholde deres ferie over samme periode og ikke 16 måneder forskudt fra hinanden, som det er tilfældet i dag. Sådan lyder det fra Ferielovsudvalget, som for nylig har overrakt forslaget til en ny ferielov til beskæftigelsesministeren. Forslaget skal gøre noget ved det forhold, at nyuddannede ikke har ret til ferie i deres første år som ansatte.

  Også Akademikerne – tidligere AC - har været en del af udvalget, men her ser man dog gerne, at problemet bliver løst endnu hurtigere, nemlig i forbindelse med de kommende overenskomstforhandlinger på det offentlige område.

  ”Jo før vi får en løsning for de nyuddannede jo bedre. Derfor opfordrer jeg arbejdsgiverne til allerede ved overenskomstforhandlingerne i starten af 2018, at gå sammen med os og ad aftalevejen få taget hånd om udfordringen frem til 2020”, siger formand Lars Qvistgaard i en pressemeddelelse.

 • Investeringer i klimaforskning betaler sig

  Danmark burde lære af Norges investeringer i klimaforskning. Sådan lyder det i en kommentar på Videnskab.dk af Sebastian H. Mernild Professor i klimaforandringer, Western Norway University of Applied Sciences og Jens Hesselbjerg Christensen, professor ved Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet. De peger på, at er forskningen i klimaforandringer, vejrvarsling og -prognoser økonomisk trængt. ”Herhjemme har DMI siden 2013 uden synderlig offentlig bevågenhed vinket farvel til en betydelig del af sin bemanding, og i alt er op imod 100 årsværk forsvundet,” konstaterer de blandt andet.

  I Norge har man lavet en national satsning på klimaforskning, der både giver stigende faglig indsigt og ekstra drivkraft indenfor innovation og udvikling i samfundet i samspil med industrien og forretningsverdenen, skriver de to forfattere og peger på Bjerknes Centeret ved Universitetet i Bergen, hvor én offentlig investeringskroner giver pengene seks gange igen gennem ekstern finansiering.

  "Skal vi lære af nordmændene, må vi fjerne de barrierer, der gør, at vi på nationalt plan ikke indser potentialet for en stærkere dansk klimasatsning og i stedet hæmmer en udvikling med et forretningsmæssigt potentiale. Det betyder et opgør med tanken om, at en konstant reduktion af ressourcer til forskning og udvikling også indenfor vejr- og klima automatisk fører til effektiviseringer, uden at det går ud over kvaliteten”, lyder konklusionen.

  Her kan man læse hele kommentaren.