Gå til sidens indhold

Leder

Planlæg din karriere.

Af Hanne Veber, DM NATUR & KULTUR

Karriereplanlægning handler om prioriteringer, siger coach Monika Janfelt. Hun er dr.phil. – med en fortid i universitetsverdenen. I dag lever hun som professionel rådgiver for jobsøgende specialister og forskere.  Karriereplanlægning ??? I en tid, hvor tidsbegrænsede ansættelser, vikarjob og andre usikre jobformer breder sig, og de faste stillinger bliver færre! Lyder det som en selvmodsigelse? Det er det ikke. 

Planlægning – eller prioriteringer, som Monika Janfelt siger – er helt centralt netop i en tid, hvor usikkerhed er blevet et vilkår. Erfaringerne viser, at planlægning er alfa og omega  – nu mere end nogensinde før. Den planlægning, der skal til, ser bare anderledes ud, end den gjorde, dengang magisterarbejdsmarkedet tog sig lidt mere forudsigeligt ud.  I dag kan man sjældent sigte mod et bestemt job, men man gør klogt i at overveje nøje, hvad det er, man vil, hvordan man ønsker at blive som professionel og hvad man gerne vil skabe med sit arbejde. Hvordan skal ens faglighed udvikles? Vil man skubbe til nogle samfundsmæssige dagsordener? Hvad brænder man egentlig for? Hvad er man god til? Hvordan bevarer man sin markedsværdi på det skiftende arbejdsmarked?

Den type spørgsmål gør man klogt i at overveje og dernæst handle efter. Det er her, de personlige prioriteringer skal lægges, så ens indsats kan fokuseres, siger coachen.

Bevillinger og strukturelle forhold på arbejdsmarkedet har man sjældent kontrol over. Men man kan målrette sin jobsøgning og sin employability, som karriererådgiver i DM Gitte Grønkær Svendsen formulerer det med en engelsk term, som er svær at oversætte direkte til dansk.

Det handler om at prioritere nogle af de ting, som kan øge ens chancer for at finde job aktuelt og fremover. De gængse redskaber til at øge sine chancer på arbejdsmarkedet er fortsat et bredt kontaktnetværk, efteruddannelseskurser og ordninger vedrørende løntilskudsjob og virksomhedspraktik, som undertiden bliver trin på vejen til et fast job.  Og selv om de ikke umiddelbart fører til noget som helst, og selv om man ikke finder andet end småjobs og midlertidige ansættelser – som ikke fører til andet end små hop på stedet – kan de udgøre positive points på CV’et, som kan bringe en videre i systemet på længere sigt. 

Sørg for at gribe de chancer for specialiseret efteruddannelse og certificering, som måtte vise sig. De giver en forbedret position på arbejdsmarkedet, den dag det faste job uventet nedlægges eller spares væk, og man skal ud og se sig om et noget nyt.

Desværre er det også sådan, at specialiseret efteruddannelse koster mange penge og derfor typisk tilbydes ansatte på store arbejdspladser, som kan betale. De usikkert ansatte kommer ikke forrest i køen her. Det er nok noget, DM skal få AC og politikerne på Christiansborg til at arbejde lidt mere med.