Gå til sidens indhold

Kort nyt

Kort nyt fra området

 • Amatørtræf bekymrer arkæologer

  Den voksende interesse for at være amatørarkæolog giver store mængder fund, men også anledning til bekymring hos museumsfolk, som er bekymrede for, at vigtige genstande kan gå tabt. Det skriver Jyllands-Posten.

  Det er ikke mindst store, private træf, som samler mange deltagere, der får museumsfolkene til at rynke panden.

  ”Langt overvejende er amatørarkæologien en succeshistorie. Men den har også tiltrukket decideret sorte får og folk, for hvem det måske ikke drejer sig så meget om de enkelte genstande, men mere om det kick, som det er at præsentere et fund på de sociale medier", siger museumsinspektør Mogens Bo Henriksen, Odense Bys Museer, til avisen.

  Også på Bornholm har man oplevet problemer, når mange samles til et stort træf.

  ”Når der er så store træf, kan det være svært at styre, hvem der finder hvad. Nogle er så ivrige, at de kan stikke ting til side – og slippe af sted med det. Og de gør det. Det kan gå ud over vigtig forskning, og viden kan forsvinde”, siger Finn Ole Sonne Nielsen, chefarkæolog på Bornholms Museum.

  Han vil til efteråret gennemføre et kursus, hvor amatørarkæologer blandt andet kan blive undervist i, hvordan man søger og registrerer. Flere andre museumsfolk, som Jyllands-Posten har talt med, slår også til lyd for, at der indføres en form for certificering af amatørarkæologerne.

 • Rigsarkivet flytter

  Efter mere end 400 år flytter Rigsarkivet i København. Det er resultatet af en aftale mellem Folketinget og Kulturministeriet.

  Planen er ifølge Rigsarkivets hjemmeside at etablere en læsesal og andre publikumsfaciliteter i Den Sorte Diamant - Det Kongelige Bibliotek på Slotsholmen.

  I løbet af kort tid vil der blive nedsat en arbejdsgruppe, der skal tilrettelægge flytningen samt den fremtidige indretning. De konkrete planer er endnu ikke udformet, men arkivalierne på Slotsholmen vil blive overført til Rigsarkivets mere moderne magasiner på Kalvebod Brygge. Det forventes, at en række af Rigsarkivets medarbejdere vil blive placeret i Den Sorte Diamant. Derudover er der brug for en række andre arbejdspladser som Rigsarkivet skal finde en passende placering til.

  Flytningen forventes at være afsluttet inden udgangen af 2018.

 • Bibliotekerne taber i kampen om kulturkroner

  For første gang i mange år er der ikke sparet på folkebibliotekerne. Det fortæller nyhedsbrevet Søndag Aften oven på sin årlige gennemgang af de kommunale kulturbudgetter. Regner man prisudviklingen med, bliver der dog reelt sparet to procent på bibliotekerne i det kommende år.

  Opgørelsen viser, at kommunerne i 2017 har øget bevillingerne til kulturområdet, inklusiv museer, biblioteker, teater, musik med videre, men tages der højde for prisudviklingen, ender man med et minus på 0,6 procent.

  Søndag Aften har også set på, hvordan udviklingen har været fra 2013-2017. Her lyder konklusionen, at kommunernes kulturudgifter er steget med 306 mio. kr., svarende til 5,9 procent, men at den reelle pris- og lønsfremskrivning været 6,4 procent, så der reelt er sparet 0,5 procent i løbet af de 4 år. Den store taber er folkebibliotekerne, som har oplevet en reel besparelse på 7,2 procent siden 2013.