Gå til sidens indhold

”Der vil være vindere og tabere over hele landet”

Socialdemokratiets kulturordfører er parat til at ændre på støtten til museerne og kalder forslaget om at lægge tilskuddene ud i kommunerne for ”et spændende indspark”.

Af Benedikte Ballund

”Vi er helt klar til at se på en ny måde at fordele tilskuddene”, lyder meldingen fra Socialdemokratiets kulturordfører Mogens Jensen.


Socialdemokratiet er klar til at se på museumsstøtten, men har endnu ikke lagt sig fast på en model, siger Mogens Jensen. Foto: www.socialdemokratiet.dk

”Det er ikke mindst, fordi vi nu ser uhensigtsmæssige eksempler på, at man begynder at fordele tilskud alt efter, hvilke museer politiske partier favoriserer og godt kan lide. Det synes vi er en meget uheldig udvikling, for så bliver det pludselig en konkurrence om, hvem der er bedst til at få folketingspolitikernes eller partiernes opmærksomhed”, siger han.

Partiet har dog ikke lagt sig fast på nogen model, men det skal ifølge ordføreren bygge på grundlæggende principper om, at der skal være saglige og faglige begrundelser for støtten med vægt på de konkrete opgaver, som museerne skal løse. Derudover skal der være gennemsigtighed, og så skal museumsstøtten fordeles sådan, at der er adgang til museumsoplevelser i hele landet, og at man tager geografiske hensyn.

”Vi har ikke lagt os fast på en bestemt model. Det kunne tage udgangspunkt i, hvordan museerne lever op til de fem arbejdssøjler, man har i dag, så man giver støtte efter et pointsystem, hvor man vurderer, hvordan man lever op til de forskellige opgaver, der kan være. Det kan også være i form af, at museerne får nogle bestemte opgaver tildelt, sådan som det til dels er i dag. Man kan også vælge – og det synes jeg, der er grund til at kigge på - at belønne, at en kommune støtter et museum”, siger Mogens Jensen, der samtidig advarer om, at det ikke vil være alle, der vil være begejstrede for resultatet.

”Uanset hvordan et nyt system kommer til at se ud, så vil der være vindere og tabere over hele landet. Jeg kan i hvert fald ikke se andet for mig. Hvis nogen tror, at en bestemt landsdel eller en bestemt type museer vil være vindere, tror jeg, de bliver meget klogere”.

I visionsgruppernes rapporter har Mogens Jensen især hæftet sig ved forslaget om, at størstedelen af statstilskuddet overføres til kommunerne, mens en mindre del af bevillingen bevares på statens hænder til særligt museumsopgaver, som har national karakter. 

”Det er en interessant diskussion, hvor meget der skal være en statslig opgave, og hvor meget Det er en interessant diskussion, hvor meget der skal være en statslig opgave, og hvor meget der skal være en kommunal opgave.der skal være en kommunal opgave. Det er en helt ny måde at organisere området, som vi må drøfte. Jeg vil ikke lægge mig fast på en holdning til det, men det er et spændende indspark, som vi også må drøfte med kommunerne. De sidder i forvejen med drift af biblioteker og musikskoler, og spørgsmålet er, om de i tråd med det også vil synes, at det er en spændende opgave at stå for museumsdrift.