Gå til sidens indhold

Ny formand for Privatsektoren

Julia Hunt tiltræder som ny formand for DM Privat og selvstændige, efter at forhenværende formand Jens Groth Andreasen har fået job i den offentlige sektor og derfor træder tilbage.

af Martin Ejlertsen

Julia%20Hunt,%20formand%20DM%20Privat

I slutningen af januar måned valgte en enstemmig bestyrelse for DM's sektor for privatansatte og selvstændige ny formand. Julia Hunt er uddannet cand.mag. og selvstændig som en del af konsulentfællesskabet Ingerfair, der arbejder med at udvikle organisationer.

Konstitueringen af den nye sektorbestyrelse betyder samtidig, at sektoren fremover får to næstformænd, nemlig Bjarke Friborg, som er ansat i PROSA, og Sine Jensen, som er ansat i Forbrugerrådet Tænk.

Selvom den nyvalgte privatsektorformand Julia Hunt nu er selvstændig, har hun også haft ansættelser i den offentlige sektor på overenskomst og haft diverse løsere ansættelser.

Hendes fokus som formand vil dog særligt blive på de mere udsatte grupper på arbejdsmarkedet som de time- og projektansatte, der også er en del af i sektoren.

"Jeg håber, at min profil og baggrund kan gøre, at andre kan spejle sig i DM, selv om de er selvstændige, prekære eller løstansatte i diverse ansættelser år efter år. Min rolle skal være også at favne den store del af arbejdsmarkedet, som ikke er klassisk fagbevægelsesterræn med fastansættelser på arbejdsmarkedet", siger Julia Hunt.

Desuden har hun ligestilling som en mærkesag.

"Vi ser nogle meget skæve tal for løn og i særdeleshed overvægten af nyuddannede kvinder i midlertidige ansættelser. Det er ikke godt nok, og det skal vi gøre noget ved".

Hun tror, at DM er i en position, hvor man kan være på forkant med den digitale udvikling, som allerede er ved at ændre vores arbejdsmarked markant. Også for mange af sektorens medlemmer.

"Derfor gælder det om at stå klar med nogle svar på den udvikling. Vi er nødt til at stå fast på, at alle arbejdstagere har ordentlige rettigheder og et ordentligt sikkerhedsnet sikkerhedsnet, hvis de falder ud af arbejdsmarkedet, uanset hvordan de ellers udbyder deres arbejdskraft", siger Julia Hunt.

Et cvr-nummer i rækken
Hun forklarer, at sektoren DM Privat og selvstændige er optaget af, hvordan man på tværs af fagbevægelsen kan lave nogle systemer, der kan hjælpe medlemmer i fagforbundene med fx forsikring, sygepenge og ordentlig indberetning til SKAT for de mere løstansatte.

Hendes skrækscenarie er, at den digitale udvikling kan medføre, at arbejdstagere ender med at blive et cvr-nummer i rækken, som er tvunget til at tage det arbejder, der tilbydes den pågældende dag.

"Det er lige nu, vi risikerer at tabe den kamp, hvis vi ikke er meget opmærksomme på, om vilkårene forringes for arbejdstagerne. Det kan koste en generation, som aldrig får den sikkerhed, vi har været mange år om at tilkæmpe os", siger Julia Hunt og fastslår:

"Derfor skal vi være meget skarpe på, hvad vi kæmper for, og hvilke minimumskrav vi skal stå fast på".

Kunstig intelligens og automatisering er blot nogle af de digitale værktøjer, som allerede er ved at ændre arbejdsmarkedet markant. Men Julia Hunt frygter ikke den udvikling på arbejdstagernes vegne.

"Jeg tror, at den udvikling løftet barren for, hvad vi skal lave i fremtiden. Det er jo skønt, hvis mennesker fremover fx slipper for at stå ved samlebåndet hele dagen eller slipper for at slå græs, fordi de arbejdsopgaver automatiseres. Det kan blive en frisættelsesproces, hvor vi får mulighed for at slippe for rutinepræget og meningsløst arbejdet, der i større grad nedslider os", siger Julia Hunt.

Til daglig bor Julia Hunt på Frederiksberg med sin mand, som er lærer, og deres to børn.