Coronavirus

Du kan bruge DM’s digitale vejledning eller kontakte os, hvis du har spørgsmål til, hvordan virussen påvirker dit arbejdsliv.

Gå til sidens indhold

DM’s privatsektor starter kampagne om aktivisme

Vidensarbejdere skal inspireres til aktivisme, så derfor udgiver sektoren for privatansatte og selvstændige (DMP) i DM en håndbog, som kan bruges til at skabe forandring i hverdagen. I marts og april afholdes en workshop om emnet, som er åben for alle. Formand for DMP, Julia Hunt svarer på, hvorfor arbejdet med hverdagsaktivisme er igangsat.

Hvorfor mener sektoren for privatansatte og selvstændige, at arbejdet med hverdagsaktivisme er vigtigt for medlemmerne?
Selvom DM’s medlemmer generelt er glade for deres arbejde og eksempelvis har stor tillid til deres ledere, så er der jo stadig mange ting på arbejdspladserne og på arbejdsmarkedet, som kræver fælles opmærksomhed og handling. Men desværre oplever vi, at det er svært at få engageret folk i de sager. Ofte er det meget store dagsordener og problemer, der er i fokus: overenskomster, dagpengeregler, bevillingssystemer, og det er jo ikke så underligt, at det kan virke lidt uoverskueligt at skulle ændre på. Med dette arbejde vil vi give folk et lidt mere hverdagsorienteret perspektiv på aktivisme og fagbevægelsesengagement og vise, hvad man kan gøre selv i hverdagen.

Der skal jo bl.a. udgives en håndbog om aktivisme. Hvad er det, I ønsker at opnå med arbejdet med aktivisme, og hvorfor skal det ligefrem på bog?
Vi vil inspirere folk til handling. Det er jo ikke en tjekliste eller opskrift på, hvad den enkelte skal gøre. Men grundlæggende handler det om at bruge de ressourcer, man har, til at opnå den forandring, man ønsker. Det kan virke banalt, men ofte skal der også kun få kollektive handlinger til, for at man får stor opmærksomhed og forhåbentlig derigennem påvirker nogen eller noget. Tænk bare på, hvor stor opmærksomhed det fik, at alle havde sort tøj på til både Golden Globes og BAFTA. Det er en lille handling for den enkelte, men skaber utrolig stor gennemslagskraft, når alle gør det. Det er den slags eksempler, vi vil bruge bogen til at præsentere og inspirere med – men relateret til arbejdslivet.

DM skal jo for første gang aktivt deltage i 1. maj. Hvorfor sker det nu, og hvad skal DM’s privatansatte medlemmer få ud af det?
Vi var jo allerede på 1. maj sidste år uden at være officiel arrangør. I år har vi fra DM Privats side fået resten af DM med og kommer også ind med et større setup end sidste år. Vi vil skabe fokus på fremtidens arbejdsmarked og det opbrud, der sker i forhold til blandt andet platforme og de mange nye, løsere ansættelser. Det gør, at vi må spørge os selv, hvem fremtidens “arbejder” er, og hvis arbejderkamp vi skal tage. DM Privat er jo sammen med resten af DM’s medlemmer nogle af dem, som er vidner til denne udvikling fra første parket, og hvis ikke vi nu står fast på solidariteten på tværs af generationer og fagligheder, så tror jeg, at der er risiko for, at vi bliver spillet ud mod hinanden i fremtiden. Så egentlig tænker jeg, at DM Privats medlemmer får det ud af det, at vi som akademisk fagforening viser, at vi er klar til fremtiden og gerne vil tage snakken og indgå i fællesskabet med alle de andre, som er i Fælledparken den 1. maj.

Hverdagsaktivisme - hvad er det?

Hverdagsaktivisme handler om, hvordan du gennem handling kan aktivere fx dine kollegaer, dit netværk og andre for at forbedre jeres arbejdsliv. Hverdagsaktivisme kan både udrettes alene og sammen med andre. Formålet er at omsætte ord til handlinger, og der er mange måder på, hvordan det kan ske. Dansk Magisterforening søsatte initiativet i 2017, og det er nu tid til at tage skridtet videre. DM skal samle eksempler på hverdagsaktivistiske handlinger i en lille håndbog, som bliver præsenteret den 1. maj i Fælledparken i København.