Gå til sidens indhold

Ekspert om sløjfede pauser: ”Vanvittig dumt”

Kommuner som Rebild og Mariagerfjord øger ikke produktiviteten ved at inddrage kaffepauser. Tværtimod kan tiltagene få den modsatte effekt, siger eksperter.

DMO 12-2019, Ekspert om arbejdsglæde

Af Thomas Bøttcher

Rent ud sagt åndssvagt. Sådan vurderer ekspert i arbejdsglæde Alexander Kjerulf følgende politiske beslutning i Rebild Kommune, som forvaltningen er sat til at udføre: Tag formiddagspausen fra de ansatte, forøg produktiviteten og nedlæg bagefter 4-5 stillinger.

”Det er på flere måder vanvittig dumt, og hvis der er andre arbejdspladser der pønser på at gøre det samme, så skal de straks lade være. Man mistænker jo de ansatte for ikke at være i stand til at tilrettelægge deres egen arbejdstid”, siger han.

Ifølge Alexander Kjerulf er det grundlæggende en forkert antagelse at tro, at man kan øge produktiviteten ved at sløjfe pauser, en idé som også byrådspolitikerne i Mariagerfjord har taget til sig. Her har politikerne besluttet, at de ansatte fra næste år ikke længere må mødes i rådhusets kantine for at drikke kaffe, som de altid har gjort.   

”Folk har brug for pauser. Vi kan faktisk bedre passe vores arbejde, hvis vi tager en pause. Særligt pauser med kollegerne er værdifulde, fordi vi vedligeholder relationer, hvilket i sig selv er en betingelse for performance, og samtidig håndteres i pauserne en masse uformelt arbejde, som vi ellers skulle afholde møder for at ordne”, siger Alexander Kjerulf.

Desuden kan mennesker kun koncentrere sig i en vis periode ad gangen. Samtidig giver pauserne mulighed for at træde et skridt tilbage og skabe overblik over en igangværende opgave, hvilket forbedrer udførelsen af arbejdet.

Ifølge Alexander Kjerulf gør Rebild Kommunes beslutning om at inddrage pausen med henblik på at nedlægge stillinger kun sagen værre. Ja faktisk forventer han, at medarbejderne vil gøre modstand.

”Det er ikke et super godt salgsargument at sige, at I skal arbejde hurtigere, for at vi bagefter kan fyre nogle af jer. Det er jo kun noget, der kan lade sig gøre i et regneark, for de ansatte har ikke nogen som helst interesse i, at det kommer til at fungere. Så resultatet bliver snarere, at folk begynder at holde pauser i det skjulte”, siger han.

Vil Rebild Kommune øge produktiviteten blandt medarbejderne, skal de hellere gøre det modsatte, nemlig sætte dem fri og stoppe tidsstyringen, mener Alexander Kjerulf.

Det samme mener Kjeld Fredens, hjerneforsker og adjungeret professor ved Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet.

Ifølge ham tyder beslutningerne i Rebild og Mariagerfjord på, at organisationerne har et noget mekanisk syn på ledelse.

”Man kan godt øge produktiviteten, hvis der er tale om samlebåndsarbejde, hvor tingene kører i et fast tempo. Men træffer du beslutningen i en kommune, overser man, at medarbejderne sandsynligvis ubevidst vil kompensere for de tabte minutter med et nedsat tempo, så status quo opretholdes”, siger Kjeld Fredens.

Også han peger på, at de to kommuner ikke har forstået værdien af pauserne.

”Pauser er socialt produktive, hvilket øger energien og samarbejdet i kulturen på arbejdspladsen. Pauser er desuden kreative værksteder, fordi det er ved frakobling fra det aktuelle arbejde, at hjernens hvilenetværk tager over for at skabe mening i og løsninger til aktuelle opgave. Man vender så at sige tilbage til opgaven på en ny måde”, siger han.