Gå til sidens indhold

Fleksjobberen Bent: ”Jeg er kommunens mest nørdede biolog”

Han er med til at sikre Danmarks biologiske mangfoldighed, er ansat i fleksjob og drømmer om at lære mere om insekter. Vi har talt med Bent Vestergaard Petersen, der er biolog i Kolding Kommune.

AF LÆRKE cRAMON

Hvad går dit job ud på?
”Jeg er biolog og ansat i fleksjob i Kolding Kommune, hvor jeg er med til at sikre den biologiske mangfoldighed. Forår og sommer arbejder jeg typisk i felten. Så går jeg rundt i skove, søer og moser, bestemmer dyr og planters art og vurderer deres tilstand. Da der kun er afsat et begrænset antal penge til naturbevarelse, må vi prioritere beskyttelsen af de områder, der har det bedst og er allermest mangfoldige. På grund af min gigt er jeg langsom i felten. Til gengæld er jeg botanisk langt dygtigere end de fleste. Jeg er kommunens mest nørdede biolog.Har jeg en dårlig dag, hvor leddene gør for ondt, eller hvor medicinen giver mig kvalme, kan jeg heldigvis bede en kollega tage over for mig i felten, mens jeg bliver på kontoret og får papirarbejde fra hånden”.


Foto:Privat

 Hvilke opgaver i dit arbejde kan du bedst og mindst lide?
”Jeg er helt vild med feltarbejde. Jeg kan sagtens stoppe op ude i en mose, kigge rundt, mærke at det hele summer og bare tænke: Hvor er jeg heldig, at jeg får penge for det her. Til gengæld er jeg ret konfliktsky, og jeg bryder mig ikke om, hvis jeg fx skal ringe til en lodsejer og irettesætte ham for hans måde at behandle naturen på. Heldigvis har jeg ikke den slags opgaver særlig tit”.  

Hvad er din største faglige styrke?
”Jeg er kommunens mest nørdede biolog. Jeg ved alt om planter og har lært mig selv at kunne identificere de fleste fugle- og paddestemmer. Mine kollegaer kaldte mig sidste år i vores julerevyen for ’ham med arterne, der kan stoppe alt’. Finder jeg et sjældent dyr, er jeg villig til at stoppe et helt motorvejsbyggeri, lød joken”.  

Hvornår i dit arbejdsliv har du truffet den vigtigste beslutning?
”Da jeg blev færdigudannet biolog i 1982 var det svært at finde arbejde. Der var ansættelsesstop i den offentlige administration, og jeg endt med at blive langtidsledig. I et jobtilbud mødte jeg til gengæld én, som sagde, at jeg skulle turde prale lidt mere med, hvor mange ting, jeg egentligt vidste om naturen. Jeg tog på højskole for at finde modet til dette, og her lærte jeg at ”sælge mig selv”. Kort efter fik jeg mit første job som gymnasielærer i biologi. Jeg havde aldrig turde stille mig op foran en hel klasse og undervise, hvis ikke jeg havde fået noget selvtillid af at være på højskole”. 

Hvad arbejder du på at blive bedre til?
”Jeg kunne godt tænke mig at lære mere om insekter. Selv om jeg nærmer mig pensionsalderen og stopper med at arbejde om et halvt års tid, vil jeg gerne blive ved med at udfordre mig selv. Jeg har lige fået en kollega, der er endnu mere skør med insekter end mig, så hendes viden suger jeg til mig”. 

Hvordan balancerer du arbejde og privatliv?
”Jeg har været alt for nørdet. Særligt som ung, hvor jeg brugte al min fritid alene indenfor med hovedet begravet i min samling af pressede planter. Jeg forskede så meget, at jeg næsten glemte at udvikle min sociale side. Det har jeg sidenhen måtte lære. Nu har jeg fået familie med kæreste, bonusbørn og bonusbørnebørn. De fylder mere og mere i mit liv, og det føles skønt endelig at prioritere mit privatliv mere”.  

Hvordan bruger du Dansk Magisterforening? 
”Jeg ringede til dem, dengang jeg fik konstateret gigt og blev handicappet. Vi talte min arbejdssituation igennem, og de hjalp mig med at skifte til fleksjob”.  

Hvad kunne du ellers tænke dig af dit fagforbund?
”Lige nu tænker jeg meget over, hvad jeg skal bruge mit seniorliv som pensionist på. Jeg kunne rigtigt godt tænke mig at være med i et fagligt netværk, men det er som om, det hele sker i København. Derfor har jeg tænkt på selv at starte et netværk for højtuddannede seniormænd i mit eget område. Det behøver ikke handle om natur. Vi behøver faktisk slet ikke have samme faglighed. Men det kunne være rart at have nogle at tage til foredrag og på udflugter med”.  

Fortæl en fordom om biologer:
”At biologer kun ønsker at modarbejde industrien. Sådan er det ikke, men det var alligevel lidt derhen ad i 1970’erne. Dengang var jeg i mine tyvere. Jeg havde langt hår, gik i gummistøvler og ville redde hele verden. Hver enkel plante var et lille individ, mente vi, og de andre unge biologer og jeg hadede både landmænd, lystfiskere og jægere. Fronterne var trukket skarpt op. I dag samarbejder biologer og industri, og det er vist kun, når nogen finder en sjælden mus et sted, hvor der skal bygges en motorvej, at biologer og industri havner i konflikt”.  

Hvilken værdi tilfører du din arbejdsplads?
”Høj faglighed. Når mine kollegaer diskuterer noget, sker det meget tit, at jeg bliver bedt om at undersøge sagen og komme med min vurdering. I sidste uge blev jeg bedt om at finde ud af, hvad vi skal stille op med planten brandbæger. Planten er giftig og slår ind imellem både heste og køer ihjel. Til gengæld er insekterne afhængige af den, så vi kan ikke bare udrydde den. Jeg har nu undersøgt, hvad man gør i resten af verden, og løsningen er, at man skal beskære den til en halv meters højde i slutningen af august. Så tror planten nemlig, at den allerede har sat frugt, og så stopper den med at vokse. På den måde begrænser man den uden at udrydde den. Det er blandt andet sådan noget, jeg kan”. 

  • Blå bog

    Bent Vestergaard Petersen, født 1953

    Biolog i Kolding Kommune

    Uddannet cand. scient. i biologi på Aarhus Universitet i 1982