Gå til sidens indhold

Fårehyrde blandt forskere

Hans Siggaard Jensen

Hans Siggaard Jensen har universitetsgrader i filosofi, matematik og psykologi fra Københavns Universitet. Professor fra Institut for Ledelse, Politik og Filosofi ved Handelshøjskolen i København. Var i en del år institutleder på Learning Lab Denmark, hvor han stod i spidsen for forskning og udvikling. Har haft en lang række af forsker- og lederstillinger på danske universiteter og er i øjeblikket prodekan på Danmarks Pædagogiske Universitetsskole ved Aarhus Universitet.

Hans fortæller

"Som forskningsleder skal man facilitere og sikre, at medarbejderne selv kan, i stedet for at give ordrer og styre. Det kan sammenlignes med at være en fårehyrde.

Man skal lige så stille få det til at køre, så de oplever, at de gør det, de selv har lyst til.

Jeg synes, jeg har lært mest om ledelse ved at se på, hvordan det lykkes at drive de meget vidensintensive virksomheder, hvor medarbejderne er så godt kvalificerede, og der er så meget gang i sektoren, at de altid kan få et andet job. Du kan ikke true dem eller tvinge dem eller bare én gang antyde, at de bare kan gå hen og finde et andet job, hvis de ikke kan lide lugten i bageriet. For så gør de det bare. Det er typisk softwarevirksomheder og it-virksomheder, hvor medarbejderne er en kæmpe ressource. Du skal passe og pleje og nærmest forkæle dem, for ellers skrider de bare. Så får konkurrenten dem. Det er der, man kan lære mest om, hvordan man laver god forskningsledelse. 

Mine vigtigste personlige kvalifikationer er at have det faglige overblik og kunne forbinde nye områder og se, hvor der er spændende nye muligheder for at gøre en forskel rent forskningsmæssigt. Hvor er mulighederne, hvor er det vi skal hen? Og så prøve at arbejde med at få fat i rigtige mennesker, få dem sat sammen og se nye muligheder dukke op. Og så at inspirere til at nogen begynder at arbejde med de ting.”