Guide: 8 råd til din LinkedIn-profil

© Rawpixel

Del artikel:

LinkedIn er et professionelt redskab til opbygning af netværk og relationer, til at skabe synlighed over for mulige samarbejdspartnere og til konkret jobsøgning.

Med 500 millioner brugere fordelt på over 200 lande, er LinkedIn svær at komme uden om, når du ønsker at udvikle dig i jobbet, danne netværk til andre fagprofessionelle eller søge nye græsgange.

Det behøver ikke at være tidskrævende at bruge dit professionelle netværk. Her får du otte gode råd.

Få et gratis tjek af din LinkedIn-profil

1. Vær på LinkedIn

Hvis du vælger at være på LinkedIn, så vær på LinkedIn. Det giver ikke mening at være tilgængelig med en ufærdig profil, hvor du knytter dit navn til uprofessionelt indhold. Det skader mere, end det gavner.

Gør din profil usynlig, mens du udarbejder et cv, der viser din professionelle profil. Det skal ikke være perfekt, men det skal være et sandfærdigt billede af den fagperson, du er (du gør din profil usynlig under privatindstillinger).

2. Giv det rigtige indtryk

Din profil starter med din "header", hvor dit billede, navn, tidligere og nuværende profession og en kort tekst om dig står. Headeren er vigtig; den er din ultrakorte version af dit cv på kun 120 enheder.

Den indgår også i LinkedIn’s søgemekanismer. Det betyder, at de jobs, LinkedIn foreslår dig, bl.a. er fundet på baggrund af din header. Brug teksten til at skrive det, du kan bidrage med i dit netværk og vær særligt fokuseret på kernekompetencer og stikord i din branche.

Husk at få billede og baggrundsbillede på – det er med til at give indtryk af en færdig profil, og det gør, at du kan genkendes af folk, der gerne vil netværke med dig.

3. Udarbejd et summary

Opbygningen af dit resume er helt centralt, da kun den første linje vises på mobilen. Hav fokus på hvad du tilbyder dit netværk, og strukturér resumeet, så det vigtigste kommer først.

Vær opmærksom på søgeord, der bruges af rekrutteringsfolk i din branche. Du kan finde relevante ord i fx stillingsannoncer eller ved at søge på LinkedIn, og se om der er andre, der bruger lignende ord. Det handler om at skille sig ud – men ikke så meget, at ingen kan finde dig.

4. Udbyg dit cv med visuelle elementer

Til forskel fra dit fysiske cv har du i LinkedIns univers mulighed for at vedhæfte relevante dokumenter, filer, billeder eller andet, der kan understøtte din karrieremæssige fortælling. Visuelle elementer tiltrækker opmærksomheden, så vær gerne opmærksom på dette, når du uploader filer.

5. Kæl for din profil

Når du udfylder din profil med fakta omkring dine ansættelser, studier og så videre, behøver du ikke at være så optaget af, at ”det fylder”. Selvfølgelig skal du ikke trætte din læser, men omvendt gælder det i vid udstrækning om, at du får beskrevet dine kompetencer med centrale, søgbare ord.

Jo skarpere du er på at beskrive dig selv med søgbare ord, des nemmere er det for andre at søge dine kompetencer frem. Vær opmærksom på kun at bruge ét sprog i din profil – du kan altid oprette en profil på et andet sprog, hvor du spejler din oprindelige profil med en ny profil på et andet sprog.

6. Brug LinkedIn som opsøgende og aktivt medie, ikke som passiv bruger

Mange læner sig tilbage når de har fået oprettet en solid profil på LinkedIn. Men så udnytter du ikke LinkedIns fulde potentiale for at danne relationer og netværk, for at blive inspireret og fagligt opdateret.

Sørg for at bruge søgefeltet til at finde profiler, arbejdspladser og grupper, der beskæftiger sig med din branche, kernekompetencer, nøgleord eller med den retning, du er nysgerrig på. Følg personen, virksomheden eller gruppen. Sørg altid for at skrive en personlig besked, hvis du tilføjer en person i dit netværk.

7. Find det rigtige job

LinkedIn er et centralt forum, når du skal søge og lade dig inspirere til nye jobmuligheder.

  • Du kan under privatindstillinger/privat/jobsøgning angive, at du er åben over for nye muligheder. Her kan du også angive, hvilke brancher du er interesseret i, og hvilke kompetencer du kan sætte i spil. Det giver et grønt lys til rekrutteringsfolk, og kun dem, at du er jobsøgende. Det er helt anonymt og vil ikke stå andre steder.
  • Sørg i øvrigt for at følge relevante virksomheder, og orienter dig i første og andet leds netværk, om du måske kunne kende nogen, der arbejder på steder, du finder interessant. Brug dit førsteledsnetværk til at blive introduceret via en fælles kontakt, hvis du gerne vil tale med nogen, der er ansat i interessante stillinger, eller som har en profil du lader dig inspirere af.
  • Brug funktionen Jobs til at søge på stillinger og sørg for at gemme gode søgninger. Sørg også for at komme rundt i kanten af søgeordene – du ved aldrig hvilke præcise søgeord, arbejdsgiver har brugt. Se altid på: ”People also viewed” eller ”Similar jobs”. Tjek, om du kender nogen i første eller andet led i virksomheden, der søger ansatte.

8. Tilfør værdi

Tænk over, hvad du kan bidrage med snarere end, hvad dit netværk kan gøre for dig. Vær generøs, del og like andres opslag, så du bidrager til fællesskabet og klapper folk på skulderen – det giver ofte meget tilbage.

Læs flere gode råd til hvordan du netværker uformelt

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}