Til indhold

Skal jeg have en lægeerklæring på, at jeg har COVID-19, for at jeg kan få løn, mens jeg er syg? Få svaret her.

Bliver man hjemme og arbejder, hvis man er lidt syg?

Er man syg, så er man syg også selvom arbejdet foregår hjemmefra. Men er du lidt små-syg og bliver hjemme af forsigtighedsårsager som anbefalet af Sundhedsstyrelsen for ikke at starte en COVID-19 smittekæde, så kan du måske godt arbejde hjemmefra, fordi du under normale omstændigheder ikke ville blive hjemme fra arbejde.

Skal jeg have en lægeerklæring på, at jeg har COVID-19, for at jeg kan få løn, mens jeg er syg?

Nej, du behøver ikke have en lægeerklæring på, at du har COVID-19 for at være sikret løn, mens du er syg.

Yngre og ellers raske danskere opfordres nemlig nu til at klare feber, hoste og snue derhjemme uden test for COVID-19 virus. Det betyder, at både lønmodtager og arbejdsgiver får svært ved at dokumentere, at medarbejderen er syg med COVID-19.

Derfor vil ny hastelovgivning om ændrede sygedagepengeregler komme til at bygge på tro og love-erklæringer.

Det vil være sådan, at man ringer til sin læge, og hvis lægen mener, at det kan være COVID-19 smitte, så har lønmodtager ret til løn, og der vil for arbejdsgiver være adgang til sygedagpengerefusion fra dag et.

Som reglerne er normalt, har arbejdsgivere pligt til at betale lønudgifter under sygdom eller sygedagpenge i 30 dage – den såkaldte arbejdsgiverperiode. Men særloven giver arbejdsgivere og selvstændigt erhvervsdrivende statslig refusion fra første sygefraværsdag for de personer, der er smittede eller i karantæne på grund af COVID-19. Loven vil gælde med tilbagevirkende kraft fra 27. februar til første januar 2021.

Må din arbejdsgiver spørge, om du er smittet med coronavirus?

I udgangspunktet må en arbejdsgiver ikke spørge om årsagen til dit sygefravær, og du har ikke pligt til at oplyse det. Der gælder dog særlige forhold, hvis sygemeldingen skyldes coronavirus/COVID-19.

Du har pligt til at oplyse til din arbejdsgiver, hvis du er syg med coronavirus/COVID-19, eller hvis du har mistanke om det, fordi det er en smitsom sygdom, der i værste fald kan få alvorlige konsekvenser. Din arbejdsgiver vil kunne få sygedagpengerefusion fra staten, hvis årsagen til din sygemelding er coronavirus/COVID-19, så din arbejdsgiver har i denne helt særlige situation, vi står i lige nu, en legitim grund til at spørge om årsagen til din sygemelding. Hvis din sygemelding ikke skyldes coronavirus/COVID-19, så er du fortsat ikke forpligtet til at oplyse årsagen.

Læs, hvordan du er stillet, hvis du bliver smittet med coronavisrus, efter at du er blevet sat i karantæne/hjemsendt

Læs, hvad Datatilsynet skriver om GDPR og corona

Sygedagpenge

Folketinget har vedtaget en udvidet ret til sygedagpenge for lønmodtagere og selvstændige samt sygedagpengerefusion til arbejdsgiverne.

Hold dig opdateret

Følg med på coronasmitte.dk, hvor relevante myndigheder løbende opdaterer på udviklingen.

Læs mere

Kontakt DM

Kontakt DM, hvis du har spørgsmål til sygdom i forbindelse med coronavirussen.

Kontakt DM