Gå til sidens indhold

Ferie i udlandet

De lukkede grænser åbnes gradvist, så hold dig opdateret på Udenrigsministeriets rejsevejledning hvis du planlægger en rejse.

To børn på stranden i Spanien
Dit valg af sommerferie kan betyde 14 dages karantæne uden løn, hvis du tager til et af de lande, som myndighederne fraråder unødvendige rejser til. © Vidar Nordli-Mathisen fra Unsplash

Åbning af grænser og rejsevejledning hænger sammen med COVID-19 udviklingen i de forskellige lande, så hvis du planlægger rejse, så hold dig opdateret på de forskellige landes status på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Der vil stadig være en stor del af verden, hvor myndighederne anbefaler, at man undgår at rejse til. Rejser du – trods myndighedernes anbefalinger – alligevel til et af disse lande, anbefaler myndighederne, at man går i karantæne i 14 dage.

Da der alene er tale om anbefalinger og ikke påbud fra myndighedernes side, vil det være op til din arbejdsgiver at beslutte, hvordan I skal forholde jer på jeres arbejdsplads.

Er du offentligt ansat skal du være opmærksom på, at offentlige myndigheder/institutioner er forpligtede til at efterleve myndighedernes anbefalinger, hvilket vil sige, at det er et krav, at du går i selvkarantæne i 14 dage, hvis du vælger at rejse til et land, som myndighederne fraråder, at man rejser til i øjeblikket.

DM anbefaler, at du orienterer dig i de retningslinjer der måtte være udstukket på lige netop din arbejdsplads og at du følger disse.

Det er også en god idé at tjekke dækningen for din egen rejseforsikring, inden du planlægger at rejse til et land, som myndighederne fraråder rejser til.

Karantæne uden løn

Du skal være opmærksom på, at din arbejdsgiver – som følge af myndighedernes anbefalinger – har ret til at kræve karantæne uden løn i den anbefalede periode. Kræver din stilling fysisk tilstedeværelse på arbejdspladsen eller andet fremmøde som led i tjenesten, kan en karantæneperiode få ansættelsesretlige konsekvenser i form af afskedigelse eller bortvisning.

Hvis du alligevel vælger at rejse til et land, som myndighederne fraråder at rejse til, er det DM's klare anbefaling, at du inden rejsen er i dialog med din arbejdsgiver og træffer en konkret skriftlig aftale om, hvordan du skal forholde dig, når du er hjemvendt efter rejsen. Hvis muligt kan I eksempelvis lave en aftale om, at du arbejder hjemme i karantæneperioden.

DM opfordrer dig til at orientere dig i Udenrigsministeriets rejsevejledning med hensyn til risikovurdering. Samtidig bør du orientere dig i andre landes rejsevejledninger.

Er du stadig i tvivl?

Du er selvfølgelig altid velkommen til at skrive eller ringe til os, hvis du har flere spørgsmål omkring ferie.

Kontakt DM