Gå til sidens indhold

Udvid Danmark - invester i kultur

I de senere år er der hvert år blevet sparet på kulturområdet. Det har store konsekvenser for museernes forskning og bevaring og for undervisning på de kunstneriske uddannelser. Det er forhåbentlig slut nu, hvor partierne i valgkampen har lovet besparelserne afskaffet. Kultur nærer kreativitet og inspiration. Det giver os en fælles forståelse og referenceramme. Det giver os udsyn og udfordrer status quo. Det skaber udvikling i det enkelte menneske og i samfundet. Derfor skal der investeres i kulturområdet, ikke spares.

Hør Adam Jon Kronegh fortælle om det vigtige og spændende bevaringsarbejde, der udføres på Rigsarkivet. Dronepilot: Morten Krüger

Vi holder det nye Folketing oppe på at droppe besparelser

I valgkampen kom der heldigvis flertal i folketinget for at droppe besparelserne, og Venstre og Socialdemokratiet meldte ud, at de vil droppe besparelserne fra 2020. Tidligere har også SF, Radikale Venstre, Alternativet og Enhedslisten udmeldt, at de vil droppe besparelserne på kulturområdet. Vi vil holde det nye Folketing oppe på, at besparelserne skal droppes.

 

Der er gennem flere år hvert år sparet 2 procent på kulturområdet. Det har store konsekvenser for blandt andet museernes forskning og bevaring og for undervisning på de kunstneriske uddannelser. 

Besparelserne betyder, at kulturinstitutionerne skal finde langt større finansiering gennem besøgende, koncerter, fondsmidler mm., mens kernedrift som fx forskning, bevaring og undervisning forringes.

Regeringen har ført en del af de sparede midler tilbage til kulturområdet i perioden 2019-2022. Midlerne er dog øremærket specifikke indsatser. Og kulturområdet vil alligevel miste mindst en kvart milliard kr. i årlig bevilling i perioden 2016-2022.

DM mener

Kultur er afgørende for Danmarks fortid, nutid og fremtid. Det bevarer og udvikler vores historie og fællesskab. Kulturlivet giver os oplevelser, der underholder og inspirerer os og udvider vores viden om os selv, vores historie og vores samfund. Et rigt og varieret kulturliv underholder, provokerer og fremmer refleksion. Det betaler sig at udvikle kulturlivet. Det bidrager økonomisk til vores samfund ved fx at tiltrække turister, skabe positiv opmærksomhed og nytænkende borgere og virksomheder.

Kultur skaber samhørighed

Et stærkt fokus på kunst og kulturarv er med til at skabe fællesskaber, som binder os sammen i det danske samfund. Udstillinger, koncerter, bøger og andre kulturtilbud giver os fælles oplevelser og referencerammer, som skaber samhørighed og sammenhængskraft i det danske samfund.

Kultur gør os klogere

Forskning i og bevaring af den danske kulturarv gør os klogere på os selv, og hvad der har formet os – både som enkeltpersoner og som samfund. Det er afgørende for vores forståelse af vores samfund, at vi konstant genbesøger vores historie og udvider vores forståelse af vores historiske udgangspunkt.

Kultur styrker økonomien

Investering i kulturområdet betaler sig – både lokalt og nationalt. Entreindtægter og indkøb af kunst styrker økonomien, men de afledte gevinster af et rigt kulturliv er endnu større. Større viden om den danske kulturarv, stærke udstillinger og koncerter samt udfordrende kunst og kulturtilbud skaber et kulturel og kreativ fundament, som er afgørende for at have nytænkende borgere og virksomheder og for at tiltrække turister og investeringer til landet.

Det har mange byer fået øje på. Derfor arbejder byer og regioner i dag på at understøtte kulturtilbud og skabe dynamiske kultur- og oplevelseshuse, som tiltrækker både borgere og turister. Blomstrende kulturhuse, gode udstillinger, stærke uddannelser og mangfoldigt kulturliv skaber dynamik og giver oplevelser. Det skaber fællesskaber og tiltrækker nysgerrige udefra, der vil lære og opleve.

Danmark skal investere i kulturen. Vi får pengene mange gange igen. Vi har ikke råd til at lade være.

Det er afgørende, at vi i Danmark skaber et solidt økonomisk fundament for kulturområdet.

DM kæmper for

Drop besparelser på kulturområdet.

Kampen mod besparelserne har virket. Venstre, Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Alternativet og Enhedslisten vil nu droppe besparelserne efter valget. Det vil DM holde dem op på, ligesom DM vil kæmpe for, at også de andre partier i Folketinget vil droppe besparelserne.

DM vil nu kæmpe for, at kulturudgifterne i højere grad ses som en investering, der fremmer glæde, fællesskab, viden, innovation og økonomisk vækst i samfundet. Kultur er ikke bare en udgift.

Der skal investeres både i publikumssucceser og i grundforskning og bevaring af kultur og kulturarv, som understøtter, at vi også fremover kan gentænke vores fælles kulturelle ståsted.

Hør Anne Sofie Tiedemann fortælle om hendes arbejde med den verdenskendte forfatter Karen Blixens kulturelle arv på Karen Blixen Museet.