Guide: Sådan får du det største udbytte af dit kursus og træffer det rigtige kursusvalg

Del artikel:
Af Troels Mørk

Overvejer du et kursus, der skal kickstarte dit arbejdsliv efter sommerferien? Tag udgangspunkt i vores råd, der klæder dig på til at træffe det rigtige kursusvalg og sikrer dig det største udbytte af kurset.

Vær klar på forventninger, læringsformer og indhold.

Det er nogle af de vigtigste overvejelser, der skal gøre dig, inden du indtager din plads på kursusholdet, lyder det fra Karsten Lodahl Madsen, der er konsulent i DM og i en årrække har rådgivet akademikere i deres kursusvalg.

”Inden kurset er det vigtigt, at du forventningsafstemmer med din chef om, hvad dit udbytte skal være af kurset. Tager du kurset, fordi du skal have en baggrundsviden, eller er det fordi, du skal være ansvarlig for et kommende projekt, hvor din viden fra kurset spiller en central rolle”, siger han.

I forhold til læringsformen er det meget individuelt, hvordan man lærer bedst. Det skal hver enkelt overveje inden kurset.

”Nogle lærer bedst, hvis de er i vante rammer og kender de andre kursusdeltagere og er sammen med folk med samme uddannelsesbaggrund eller fra samme branche. Andre bliver motiveret i mødet med andre faggrupper, som åbner en ny verden for dem”, siger han.

Tilbage på arbejde efter kurset

Når de almindelige arbejdsdage venter efter kurset, kan der være en tendens til at glemme at få den viden i spil, der blev tilegnet under kurset.

”Jeg anbefaler altid kursisterne, at de laver en plan med chefen for, hvordan de bringer den nye viden i spil. Det kan være alt fra at give kollegaerne en mundtlig opsummering på et afdelingsmøde til en konkret plan for, hvilke opgaver man skal påtage sig med den nye viden i baggagen”, siger Karsten Lodahl Madsen.

Lær at gennemskue klicheer og salgstaler i kursusjunglen

”Hvis et kursus er dit svar, skal du overveje, hvad spørgsmålet er. Altså hvad er det, du gerne vil forbedre eller ændre i dit nuværende arbejdsliv. Ønsker du fx en udvikling i dit nuværende job, har du fået en nye roller eller ansvar, eller er du på vej ind i en ny branche?”, siger Karsten Lodahl Madsen.

For at du får det største udbytte af kurset, er det vigtigt, at du overvejer, hvad du selv har tid og mulighed for at investere i kurset og dine foretrukne læringsformer.

”I forhold til længden på kurset er nogle til et kort intensivt kursus, mens andre er til et længerevarende diplomkursus. Det skal man overveje og forberede sig på, ligesom læringsformen er vigtig. Får man det bedste udbytte af et kursus, der er teoretisk tungt, eller et kursus, hvor der er meget sparring og feedback eller indeholder mange konkrete redskaber”, siger Karsten Lodahl Madsen.

Dine overvejelser om valg af kursus kan summeres op til:

  • Dine mål for dit arbejdsliv, som kurset skal bidrage til, både i relation til dit nuværende job eller i en ny stilling 
  • Gode argumenter overfor chefen, hvorfor du skal have kurset, herunder effekt og udbytte for dig personligt og for arbejdspladsen
  • Den tid, du ønsker at investere i kurset. Her skal du blandt andet tænke i forventningsafstemning med din chef 
  • Din foretrukne læringsform
  • Overvejelser omkring kvaliteten af relevante udbydere
  • Forventet budget

Se oversigt over alle vores kurser

Brug DM, hvis du et overvejer et kursus

Kontakt DM, hvis du er interesseret i at høre mere om, hvordan vi kan forberede dig på dit næste kursus, eller du ønsker sparring til et nyt kursus.

 

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}