Gå til sidens indhold

Værktøjskursus for studerende: Kommaer – og andre tegn der hjælper læseren

Få kommaerne ind på rygraden når sprogforsker Ole Ravnholt holder kommakursus med dialog og praktiske øvelser.

Dette kursus er kun for DM studerende.

Kursusbeskrivelsen er skrevet af underviser Ole Ravnholt, som ikke bruger startkomma.

Det er lettere at sætte kommaer end du tror. ”Husk at vi sætter komma for at det skal blive lettere at læse, ikke for at det skal blive sværere at skrive”. Sådan er indledningen til kommareglerne på det norske sprognævns webside. Du kan lære mere hvordan man sætter tegn der hjælper læseren, når tidligere seniorforsker ved Dansk Sprognævn Ole Ravnholt holder kursus om de fem overordnede retningslinjer du har brug for. Plus de regler der gør det svært: reglerne om placeringen af startkommaerne.

De officielle regler om tegnsætning står i retskrivningsreglerne bag i Retskrivningsordbogen (også på nettet på dsn.dk og på roplus.dk). De danske kommaregler er meget detaljerede, og derfor kan det være svært at finde rundt i dem – de norske fylder en A4-side. Men der er kun fem overordnede principper, og så er der yderligere nogle regler som kun bruges hvis man vælger at sætte startkomma. Startkommaer kan man fravælge (hvis man kan overtale sin arbejdsgiver), og der er ikke noget der tyder på at de gør det lettere at læse. Jeg bruger dem ikke selv, men reglerne er selvfølgelig med i kurset.

Formen vil være en blanding af forelæsning med mulighed for spørgsmål og samtale og praktiske øvelser i kommatering (og anden tegnsætning).

Underviser: Ole Ravnholt er uddannet fra Københavns Universitet som cand.mag. i dansk og sprogpsykologi, og han er ph.d. fra RUC med en afhandling om nominaler i bestemt form. Han har været seniorforsker på Dansk Sprognævn i mange år (nu emeritus) og har derfor stor erfaring med kurser om sprogrigtighedsspørgsmål, bl.a. også om tegnsætning. Tidligere lektor i kommunikation på Aalborg Universitet og i dansk sprog på Danmarks Lærerhøjskole.

 

Tid og sted:
24. april 2019 kl. 15-18 i Århus

 

Praktiske oplysninger

Tidspunkt 24. april 2019

15:00 - 18:00

Sted Aarhus Universitet

Katrinebjerg/Åbogade

8000 Aarhus C
DNK

Tilmeldingsfrist

23. april 2019

Medlemspris

Gratis

Pris for andre

Kun for medlemmer

Log ind for at tilmelde