Til indhold

Vilde Akademikere #7: Doughnut Økonomi - Dogmer og Dyder

Vilde Akademikere 7

Gratis

Det 21. århundrede behøver indsigtsfulde bestyrere af vores klodes husholdning.

Dette arrangement klæder dig på til at forstå og tage fat på opgaven, og her tilbyder Doughnut modellen os en ny og tidssvarende økonomisk tænkning.
Ved kig gennem Doughnut’en undersøger vi med to eksperter vores roller i økonomien, hvordan vi er indlejret i den og hvordan vi tager ‘agensen’ tilbage og demonstrerer handlekraft.

Hvordan belyser Doughnut Økonomiens syv principper for en fremtidig økonomi centrale greb inden for omstilling til bæredygtighed og et regenerativt samfund?
Vi kommer forbi begreberne handlerum / arbejdskraft / magt / kamp / grænser.

De, der kommer til at bebo år 2050, undervises i dag i en økonomisk tankegang, fostret i 1950’erne. Som igen er baseret på teorier fra midten af 1800-tallet.

Doughnut Økonomien formuleres i 2017 af den britiske økonom Kate Raworth. Modellen afslører, hvordan gamle idéer har holdt os indespærret - og bidrager med inspirerende nye ideer.

Vi får indsigt i en ny, økonomisk fortælling og perspektiverer den til vores egen rolle som eksistenser i forhold til husstanden, det fælles, markedet og staten - en økonomi, der samtidig er indlejret i og afhængig af solenergi og alle levende materialer og stoffer på kloden.

Arrangementet er afsøgende og samskabende. Spørgsmål og svar afdækkes undervejs, idet vi i fællesskab undersøger et felt, der i kraft af kompleksitet og omfang truer verden som vi kender den. Hvad betyder det for os, og hvad kan vi gøre?

Oplægsholdere

Jacob Rask er ekstern lektor i økonomi på Roskilde Universitet og initiativtager til foreningen Copenhagen Doughnut. Rådgiver, forfatter og tidligere højskolelærer; aktuel med bogen Bo·Fælles·Skab - Håndbog for kollektiver, bygge- og bofællesskaber. Har netop i DM BIO’s magasin Momentum+ publiceret denne artikel om Doughnut modellen.

Rasmus Willig, ph.d. og mangeårig forsker og underviser i sociologi ved bl.a. RUC. Tidl. CSR-Chef for biotekvirksomheden Gubra. Samfundsdebattør, rådgiver, foredragsholder, og forfatter. Seneste udgivelse: Den Bæredygtige Stat, 2020, med Anders Blok. Medstifter og forperson for Andelsgaarde.

Baggrund for arrangementet

Naturen er i drastisk tilbagegang – globalt og i Danmark. Vi ved ikke, hvor meget liv, vi kan tåle at miste, før vores samfund og økonomier ikke længere trives. Opmærksomheden på problemet vokser; der er kommet ny biodiversitets strategi fra EU Kommissionen, i DK er en biodiversitetspakke kommet med i finansloven og i FN-regi er der i december 2022 på COP15 i Montréal i Canada vedtaget en 'Parisaftale for naturen'.

Indfaldsvinklen for Vilde Akademikere er biodiversitet og natur og sigter samtidig på grøn omstilling i bred forstand. Kriser for biodiversitet, forbrug, ressourcer og klima har fælles rod i vore menneskelige praksisser.
DM er vært for eventserien, som faciliteres af Bjerno & Oldin.

Afbud

Du bedes melde afbud på MitDM senest to dage før arrangementets afholdelse. Ved manglende afbud faktureres et udeblivelsesgebyr på kr. 200 per dag.

Køb bogen Doughnut økonomi med 30% rabat

Hvid du deltager i arrangementet, kan du få 30% rabat ved at angive koden: Doughnut i forbindelse med købet.

Køb bogen
Vilde Akademikere 7