Gå til sidens indhold

Kultur, sprog og kommunikation

Læs artikler af forskere, eksperter og journalister om fx medier, arkæologi, marketing, oplevelsesøkonomi, oversættelse og litteratur. I LinkedIn-gruppen DM Kultur, sprog og kommunikation kan du få besked om nye artikler og faglige oplæg i DM.

 • 16. november 2018 Mette fældede en morder ved at analysere hans stemme

  Kriminalfonetiker Mette Hjortshøj Sørensen identificerer kriminelle ved at lytte og analysere deres stemme. Det benytter politiet sig flittigt af i straffesager.

  Læs mere
 • 21. august 2018 På besøg i evighedens kammer

  Hvad kan Christian IV’s skolebog lære Dansk Magisterforenings formand om fællesskab og faglige kampe? Magisterbladet var med på tur, da Camilla Gregersen besøgte Rigsarkivets magistre i et forsøg på at finde frem til, hvad der kendetegner en moderne magister.

  Læs mere
 • 16. juni 2018 Advarsel: Ny datalov kan skade historieforskningen

  Fremtidens historikere løber ind i et stort problem, når de skal undersøge vores tid: manglende data. Den nye europæiske persondataforordning, GDPR, kan nemlig få virksomheder til at slette vigtig viden, frygter to forskere.

  Læs mere
 • 10. april 2018 Kunst og kultur hiver udsatte unge væk fra kanten

  Unge på kanten af samfundet har godt af at blive udfordret gennem kunst og kulturprojekter, hvor svarene ikke er givet på forhånd. Det giver dem en positiv drivkraft til at finde deres egne stemmer, fortæller ungdomsforsker fra Aalborg Universitet i ny bog.

  Læs mere
 • 12. marts 2018 Hvorfor bliver vi bange, når det bare er ketchup, kamera og klipning?

  Vi kan lide at mærke negative følelser i trygge omgivelser, for det lærer os en masse om vores følelsesmæssige reaktioner. Derfor opsøger vi gyset, selv om det gør os dårligt tilpas, forklarer Mathias Clasen, der forsker i genren.

  Læs mere
 • 07. februar 2018 Aarhus vil stoppe sprogdøden

  Med en samling af erhvervssprog og humanistiske sprog skaber Aarhus Universitet et af Nordeuropas største sprogmiljøer. Samlingen giver større uddannelser med flere penge i ryggen.

  Læs mere
 • 20. september 2017 Sprog skaber virkelighed

  Når vi taler om flygtninge som naturfænomener, smitter det af på vores opfattelse af dem. Det viser et speciale fra Aalborg universitet, som har vundet Kommunikationsforums specialepris i 2017.

  Læs mere
 • 06. september 2017 Identitetsforskning

  Vores forhistoriske forfædre rejste langt videre omkring, end vi troede. Karin M. Frei har fået DM’s forskningspris inden for humaniora og samfundsfag for at videreudvikle strontiumisotopanalysen. En metode som kan fastslå, hvor forhistoriske mennesker og materialer stammer fra.

  Læs mere