Spring menu over
Venteliste

Gamle danske bittersunde grøntsagssorter kan give dig et sundere liv

Del artikel:

– hør om dem, smag på dem og få frø med hjem til din have

De såkaldt bittersunde grøntsager, som er gamle danske sorter, der igen er ved at blive fundet frem fra blandt andet den nordiske genbank, NordGen.

Forskning har nemlig vist, at de er gode for helbredet. Det skyldes, at de indeholder flere bitterstoffer, som er blevet avlet væk i moderne sorter. Bitterstofferne er effektive i forhold til at mindske risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme, forskellige kræfttyper og type 2-diabetes.

Et heldigt sammenfald med et andet forskningsprojekt viser desuden, at nogle af de samme grøntsagssorter samtidig er velsmagende og egnede til nutidig miljøvenlig dyrkning.

Arrangementsbeskrivelse fortsætter under boksen...

Besøg af regenerativ avler

Under måltidet får vi besøg af en regenerativ avler, der kan hjælpe os med at belyse fordele og ulemper ved grøntsagsdyrkning i Danmark.

Her kan vi tale om, hvad man kan gøre for at gøre de bittersunde grøntsager mere kendte og gerne også få grøntsagerne i produktion.

Grøntsagerne er udvalgte gamle danske sorter af hvidkål, spidskål, grønkål, gulerod, majroe, knoldselleri og forskellige urter. Disse sorter dyrkes ikke længere kommercielt, men er bevaret i Nordens genbank, NordGen, og hos Foreningen Frøsamlerne. Men selvom de traditionelle danske sorter både har et dyrknings- og et sundhedspotentiale, er det stadig svært for almindelige forbrugere og havedyrkere at få fat i grøntsager og frø af dem.

Hortonom (ph.d.) Louise Windfeldt fortæller om de bittersunde grøntsagssorters kulturhistorie og dyrkning. Efter det faglige oplæg spiser vi et måltid sammen baseret på de bittersunde grøntsager. Vi kommer ikke til at gå sultne hjem, og det er endda muligt at få en pakke frø, så du kan gro dine egne bittersunde grøntsager i haven.

Hvem er vært?

Dansk Hortonomforening
- et netværk i DM Bio

Hvad koster det?

Som medlem af DM deltager du gratis, og du er velkommen til at tilmelde en ledsager, det koster 100,00.

Er du ikke medlem af DM, men gerne vil deltage i dette arrangement, har du mulighed for at købe en billet til kr. 500,00.

Læs mere ved tilmelding.

Afbud

Du bedes melde afbud på MitDM senest to dage før arrangementets afholdelse. Ved manglende afbud faktureres et udeblivelsesgebyr på kr. 200 per dag.

Hvem er DM Bio?

DM Bio er et fagligt fællesskab, der vil udvide din horisont og inspirere til, at grønne fagligheder samles, vidensdeler og debatterer det, der rører sig. Fra natur, klima, miljø og bæredygtighed til by- og arealplanlægning, teknologi og fødevarer. DM Bio er et resultat af fusionen mellem DM, JA og DSL, som har samlet kræfterne for at bidrage til at forme fremtidens arbejdsmarked med viden i fokus.

Læs mere om DM Bio

Kontakt

Cathrine Norup
Møde- og kursussekretær, netværkskoordinator 

cano@dm.dk 
38 15 67 34

Praktiske oplysninger

Tidspunkt 12. november 2024 17:30 - 19:30
Sted Akademikertårnet Lindevangs Allé 2 2000 Frederiksberg
Tilmeldingsfrist 8. november 2024 - kl. 23:30
Afmeldingsfrist 10. november 2024 - kl. 08:00
Medlemspris Gratis
Pris for andre 500 kr.

Seneste artikler

Læs alle artikler

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje