Blog om FN’s verdensmål: #5 Ligestilling mellem kønnene

Camilla Gregersen, formand for DM
Del artikel:

BIO får i løbet af 2022 en række markante fagpersoner til at blogge om FN’s 17 verdensmål. De peger på problemer og løsninger. Verdensmål 5: Ligestilling mellem kønnene.

FN´s verdensmål 5 sætter en klar målsætning om, at alle former for diskrimination mod kvinder og piger skal bekæmpes. Et væsentligt element er, at kvinder skal ligestilles i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet.

Danmark ligger allerede helt i top i forhold til kvinders deltagelse i uddannelse og arbejdsmarkedet. Men arbejdsmarkedet er stærkt kønsopdelt med forskellige variationer på tværs af uddannelser, sektorer, brancher og fag.

En analyse fra AE Rådet fra 2020 viser, at betydeligt flere mandlige naturvidenskabelige studenter tager en naturvidenskabelig videregående uddannelse sammenlignet med kvindelige naturvidenskabelige studenter.

Og kigger man eksempelvis på forskernes karriereveje på tværs af faglige retninger er andelen, der forlader universiteterne efter endt ph.d. steget de sidste 20 år – og udviklingen har påvirket kvinder med børn mest.

Langt færre kvindelige ledere

I forhold til ledelse på tværs af arbejdsmarkedet viser opgørelser fra Danmarks Statistik, at kvinder er stærkt underrepræsenterede på ledelsesposter, idet kun 24 pct. af landets lederjobs er besat af en kvinde.

Og når det kommer til barsel, er skævhederne i fordelingen af orloven også til at tage og føle på. Ifølge Danmarks Statistik tager kvinder i gennemsnit 280,3 dage, hvor mænd i gennemsnit kun tager 34,2 dage. Derfor har vi arbejdet for mere barselsret til fædre og medmødre.

Jeg har store forventninger til den nye barselsmodel, som er trådt i kraft i august 2022, hvor 11 uger efter barnets fødsel er øremærket – uden mulighed for overdragelse – til hver forælder.

Ligestilling handler jo også om rettigheder til mænd og fædre.

Kvinder tjener stadig mindre end mænd

Ser vi på løn, tjener kvinder stadig mindre end mænd.

DM´s seneste lønundersøgelse på privatområdet fra 2021 viser, at kvindelige akademikere i gennemsnit tjener 6 procent mindre end mandlige akademikere, når man renser for anciennitet, branche, deltid mv.

Det kan mærkes på lønningsposen her og nu, og det rammer kvinderne på den samlede livsindkomst. Det koster også forskelligt på lønnen at få børn. Mandlige og kvindelige akademikere følger stort set hinanden indtil året før, at de får det første børn. Derefter går det brat ned ad bakke for kvinderne.

For at sætte skub på ligestillingen skal vi sætte ind med tiltag, som kan gøre op med kønsstereotype uddannelsesvalg. Og vi skal have langt mere gennemsigtighed om løn på arbejdspladserne, for vi ved, at lønnen er mere lige på arbejdspladser, hvor der er åbenhed.

Jeg ser derfor frem til, at det EU-direktiv om løntransparens, som er på vej, bliver forhandlet endeligt på plads med Danmark og de øvrige medlemslande.

Ligestilling på arbejdsmarkedet handler om lige rettigheder og muligheder uanset køn. Det er til gavn for den enkelte, men også for arbejdsmarkedet, at kvinder og mænd er lige i deres muligheder for at udleve deres menneskelige og professionelle potentiale.

DM arbejder derfor for ligeløn, styrkelse af lige karrieremuligheder og lige ret til forældreorlov til forældrene.

Se video om verdensmål 5

Læs om alle 17 verdensmål

}