Interaktivt kvantespring på Experimentarium

Kombinationen af viden, underholdning og interaktivitet når nye udstillingshøjder, når det nye Experimentarium slår dørene op som et science-center i verdensklasse den 26. januar 2017. Hele 16 nye udstillinger får plads i en helt forvandlet bygning fyldt med fænomenale oplevelser.

Af Poul Kattler, udstillingsudvikler, Experimentarium

Experimentarium har altid været den frække dreng i klassen. Vi har eksperimenteret med det interaktive museumsmedie og kombineret leg og læring på en måde, som ikke før var kendt i Danmark. Experimentarium har været et vigtigt sted for formidling af naturvidenskab og teknologi – og sådan bliver det også i det nye Experimentarium. Men det bliver større og det bliver bedre. Som det passer sig for et nyt science-center i absolut verdensklasse. 
Experimentarium har altid været den frække dreng i klassen.
Den spektakulære arkitektur med en nye restaurant, museumsbutik og nye trappeforløb er med til at skabe rammen om en god gæsteoplevelse. Her vil Experimentarium føje sig flot ind i rækken af nye, store attraktioner. Men i kernen, det vil sige i udstillingerne, i formidlingen og i undervisningsindsatsen vil Experimentarium eksperimentere videre med det ypperligste i interaktivt udstillingsdesign. 


Nyt var nødvendigt
At det tidligere Experimentarium var helt nedslidt, var et faktum. De forbedringer, som vores gæster ønskede sig, var vi helt enige i. Men der var behov for meget mere end at imødekomme ønsket om mere plads og bedre akustik og toiletforhold. 

Der var brug for en helt ny vision for Experimentarium. Et Experimentarium, der kunne blande sig i toppen af verdens bedste science-centers og etablere sig som en levedygtig forretning ved at skabe fænomenale oplevelser for danske og udenlandske gæster. Experimentariums udstillinger og formidlingsgreb skulle udvikles og gerne tage et kvantespring.

Det var en dristig plan, som bestyrelsen for den selvejende fond bag Experimentarium satte i gang, da den besluttede at finde penge til det nye hus, til nye udstillinger og til at flytte aktiviteterne ud af bygningen til Experimentarium City på Papirøen i Københavns Havn i en midlertidig periode. 

En arkitektkonkurrence blev skudt i gang i 2010. Det lykkedes at rejse flere end 500 mio. kroner til ombygningen og nye udstillinger. Arkitekterne CEBRA architecture vandt med planerne for et hus, der kunne alt det, visionen krævede – og som smukt var inspireret af naturvidenskab og teknologi. Mest potent udtrykt i den enorme, kobberklædte Helix-trappe, som er inspireret af snoede DNA-strenge, der binder husets etager sammen. 

Oplevelser i centrum
Da beslutningen om en stor ombygning var taget, gik Experimentariums udviklingsafdeling i gang med at blive konkrete. Én opgave var at skabe nye udstillinger. En anden var at skabe rammerne for en god gæsteoplevelse af udstillingerne. Den store samlede plan skulle på plads, før vi dykkede ned i detaljer med de enkelte udstillinger. 

Vi ville holde fast i oplevelsen af frihed til at opleve udstillingerne i det tempo, gæsterne selv ønsker, hvad enten de er børn eller voksne. Og vi ville styrke oplevelsen af temaerne og være bedre til at lade tema, scenografi og rum arbejde sammen. 

Løsningen er at lade udstillingerne fungere som byens karréer, der tilbyder deres egen stemning i et fælles gadeforløb og samtidig vender ryggen lidt til alt det andet. Ligesom i byen vil karréerne være bundet sammen med de andre bydele med gader. Der skal være plads til liv på torve, og fordelingen mellem de tre indendørs udstillingsetager og den nye tagterrasse skal foregå fra to markante trappeområder, der får dagslys ind fra oven. 

Det er et klart mål at bryde med de klassiske besøgsmønstre på museer og attraktioner. Det nye Experimentariums udstillinger er ikke kun for børnene, mens de voksne skiftevis holder øje, tager billeder og stirrer ned i smartphonen. Det er for alle. Og alle skal ville være med. På den måde sætter vi fokus på at leg og læring er noget, der fortsætter gennem hele livet, at nysgerrighed og udforskning ikke kun er noget for børnene, og at familierne forhåbentlig oplever det nærvær, som de netop tager på oplevelser sammen for at få mere af.

Dristige tiltag
Donationer fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Villum Fonden, Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond og Trygfonden samt en lang række andre velvillige fonde og virksomheder har gjort det muligt at opføre og indrette det nye Experimentarium. 

Med den rundhåndede støtte og store opbakning er det blevet muligt at raffinere og forbedre de velkendte gæstefavoritter som sæbebobleudstilling, sansetunnel og vandudstilling. Det er en fornøjelse at kunne stå på skuldrene af de stærke erfaringer og skabe endnu bedre rammer og oplevelser. Men det er også en fornøjelse at få mulighed for at have dristige ting på beddingen i resten af udstillingen.
I verdens første, interaktive biograf skal gæsterne hoppe og springe rundt i en hæsblæsende 360 graders biografoplevelse.
I verdens første, interaktive biograf baseret på bevægelsessensorer skal gæsterne hoppe og springe rundt i en hæsblæsende 360 graders biografoplevelse, hvor ingen skal sætte sig ned undervejs. Biografen er udviklet i samarbejde med TrygFonden og det canadiske science center Science North. Filmen er en 12-minutters animationsfilm, hvor gæsterne skal arbejde sammen med pigen Anna og redde hendes familie fra deres egne dårlige vaner.

Det handler naturligvis ikke kun om at have en god og sjov oplevelse. Den interaktive biograf sætter fokus på det vigtige i at bevæge sig og undgå den livsfarlige stillesiddende adfærd. Samtidig supplerer biografen udstillingen om menneskekroppen lige i nærheden.

Kvantespring forude
I Havnen står den på skumsprøjt og global samhandel, og en skibssimulator og en vindtunnel skal give gæsterne mulighed for på egen krop at mærke stormens susen. I en kæmpe kuglebane kan gæsterne som ’transportører’ opdage den globale produktion og samhandel og med varekuglerne i centrum lege sig til forståelse af teknik og geografi. På egen krop oplever de også transportens CO2-udledninger. Der skal simpelthen knokles mere ved håndsvinget, hvis man vælger at flytte varer med flyvemaskiner!

>Det hidtil ikkeudnyttede potentiale for aktiviteter for de mindre børn tager vi fat på i Byggepladsen, som er et byggeafsnit for de mindste. Byggepladsen sætter børnene i gang med simple mekaniske lege. Forældrene skal ikke bare kigge på, men understøtte og deltage i de smås lege.

Designerne i Experimentariums udviklingsafdeling har gjort det yderste for at sikre et udstillingsdesign, der understøtter aktiviterne og også er markant og flot, så det kan måle sig med det bedste i Danmark og med vores kolleger ude i verden. Vi har lært, tilpasset og videreudviklet, og vi har forhåbentlig fået taget det kvantespring, som vi ønsker os for gæsterne.

Fakta om det nye experimentarium

  • Experimentarium åbner den 26. januar 2017.
  • Udstillingsarealet er fordoblet til 11.500 m2 og byder på 16 nyudviklede interaktive udstillinger fordelt på tre etager under tag og en enorm tagterrasse med udsigt over Øresund til fremtidige aktiviteter under åben himmel. 
  • Experimentarium vil holde åbent 360 dage om året med aftenåbent på udvalgte dage.
  • Nye laboratorier, undervisningslokaler og faciliteter til undervisning.
  • Nyt involverende restaurantkoncept og forbedrede forhold for events, konferencer og mødeaktiviteter.